očekivano

Rusija i Kina blokirale sankcije UN-a protiv Sirije

28.02.2017 u 21:49

Bionic
Reading

Rusija je u utorak uložila svoj sedmi veto kako bi zaštitila sirijsku vladu od mjera Vijeća sigurnosti UN-a, blokiravši pokušaj zapadnih sila da nametnu sankcije Damasku zbog optužbi za napade kemijskim oružjem tijekom šestogodišnjeg rata u Siriji.

Kina je podržala Rusiji i uložila svoj šesti veto na rezoluciju o Siriji. Rusija je priopćila da bi ta rezolucija, koju su izradile Francuska, Velika Britanija i Sjedinjene Države, naškodila mirovnim pregovorima pod pokroviteljstvom UN-a između zaraćenih sirijskih strana u Ženevi, koji su počeli prošli tjedan. 

Devet članica Vijeća glasovalo je za rezoluciju, Bolivija je bila protiv, dok su Egipat, Etiopija i Kazahstan bili suzdržani. Da bi rezolucija prošla, potrebno je devet glasova "za", a SAD, Francuska, Rusija, Velika Britanija ili Kina ne smiju uložiti veto.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je u utorak nacrt rezolucije "u potpunosti neprimjerenim".

"Za moje prijatelje u Rusiji ova je rezolucija vrlo primjerena", rekla je Vijeću sigurnosti američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley nakon glasovanja.

"Ovo je tužan dan za Vijeće sigurnosti kada članice počinju davati izgovore za druge države članice koje ubijaju svoj vlastiti narod. Svijet je definitivno postao opasnije mjesto", kazala je ona.

Zamjenik ruskog veleposlanika u Ujedinjenim narodima Vladimir Safronkov rekao je da su izjave protiv Moskve u Vijeću sigurnosti "nečuvene" i dodao: "Bog će vam suditi".

"Današnji sukob nije rezultat našeg glasovanja. To je rezultat činjenice da ste se odlučili za provokacije a puno ste ranije znali koje je naše stajalište", kazao je Safronkov.

Rezolucijom se željelo zabraniti dostavu helikoptera sirijskoj vladi, te staviti sirijske vojne zapovjednike na crnu listu nakon što je međunarodna istraga pokazala da su sirijske vladine snage odgovorne za tri kemijska napada.