kremlj obavještava

Rusija će upotrijebiti nuklearno oružje samo ako se 'ugrozi njeno postojanje'

22.03.2022 u 20:36

Bionic
Reading

Ruska sigurnosna politika predviđa korištenje nuklearnog oružja jedino u slučaju ugroženosti samog postojanja Rusije, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za CNN u utorak

Gotovo četiri tjedna nakon što je Rusija poslala svoje snage u Ukrajinu, izjava Peskova dolazi usred zabrinutosti Zapada da bi tamošnji sukob mogao eskalirati u nuklearni rat.

Peskov je to rekao u intervjuu na engleskom jeziku na pitanje je li uvjeren da predsjednik Vladimir Putin neće koristiti nuklearno oružje.

"Imamo koncept domaće sigurnosti i on je javan, možete pročitati sve razloge za korištenje nuklearnog oružja. Dakle, ako je to egzistencijalna prijetnja za našu zemlju, onda se (nuklearni arsenal) može koristiti u skladu s našim konceptom”, rekao je.

"Nema drugih razloga koji su spomenuti u tom tekstu", rekao je u daljnjem osvrtu na koncept sigurnosti zemlje.

Ruski predsjednik Putin prošlog je mjeseca naredio da se ruske nuklearne snage stave u stanje visoke pripravnosti. U skladu s naredbom, rusko ministarstvo obrane priopćilo je 28. veljače da su njezine nuklearne raketne snage te Sjeverna i Pacifička flota stavljene u pojačano borbeno dežurstvo, izvijestila je novinska agencija Interfax.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je 14. ožujka: "Izgledi nuklearnog sukoba, koji su nekada bili nezamislivi, sada su ponovno unutar područja mogućnosti."

  • +31
Rat u Ukrajini: Pokušaj zaštite skulptura od ruskog napada Izvor: Profimedia / Autor: Nina Lyashonok/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia