RAT U SIRIJI

Rusi tvrde: Dokazi o napadu nervnim plinom su sumnjivi

30.06.2017 u 18:25

Bionic
Reading

Izvješće Svjetske organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) da je u sjevernoj Siriji u travnju upotrijebljen zabranjeni nervni plin sarin temelji se na 'sumnjivim dokazima', prenose u petak ruske novinske agencije izjavu ruskoga ministarstva vanjskih poslova

Izvješće, koje je na uvid Reuters dobio u četvrtak, kružilo je među članovima OPCW-a u Den Haagu, no nije objavljeno.

Napad 4. travnja u kojemu su ubijeni su deseci ljudi u gradu Khanu Sheikhounu u pokrajini Idlib na sjeveru zemlje najsmrtonosniji je u sirijskome građanskom ratu u više od tri godine. Nakon njega slijedio je američki napad projektilima na sirijsku zračnu bazu odakle su, prema mišljenju Washingtona, izvedeni napadi.

'Nažalost, nakon prvog čitanja ovog dokumenta prisiljeni smo primijetiti da su zaključci u njemu temeljeni na iznimno sumnjivim dokazima', ruska novinska agencija TASS navodi izjavu rusko ministarstvo vanjskih poslova.

'Sadržaj izvješća koje je sastavilo posebno povjerenstvo OPCW-a u velikoj mjeri je neobjektivno, zbog čega smatramo  da aktivnosti tog tijela služe u političke svrhe', stoji u izjavi ministarstva.

Rusija i njezini saveznici u vladi sirijskoga predsjednika Bashara al-Assada niječu da su njegove snage upotrijebile kemijsko oružje u Khanu Sheikhounu.

Moskva je rekla da su napad počinili Assadovi neprijatelji, koji su kako tvrde ruski dužnosnici izveli napad tako da izgleda da su ga počinile vladine snage.