95 POSTO UNIŠTENO, ALI...

Kemijsko oružje ponovno postaje prijetnja, evo koje ga zemlje ne žele zabraniti

26.04.2017 u 14:22

Bionic
Reading

Organizacija za zaštitu od kemijskog oružja (OPCW) uputila je prigodom svoje 20. obljetnice poziv na trajnu zabranu kemijskog oružja, dok je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres istaknuo da je taj proces ugrožen

'Do sada je 95 posto zaliha prijavljenog kemijskog oružja u svijetu OPCW uništila, ali dva desteljeća uspjeha je ugroženo', rekao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda u video poruci objavljenoj u Den Haagu gdje zasjeda organizacija. Dužnosnik UN-a je govorio o informacijama o upotrebi kemijskog oružja poput iperita i sarina u sirijskom sukobu.

'Nedavni napad u Siriji je strašan podsjetnik na tu prijetnju, takvi zločini ne smiju ostati nekaženjeni', naglasio je Guterres.

Početkom travnja je tijekom napada sarinom na sirijsko mjesto Kan Šejkun ubijeno 87 osoba, a međunarodna zajednica napad pripisuje režimu Damaska. Sirijski predsjednik Bašar al-Asad je odlučno odbacio te optužbe.

Sirija se pridružila OPCW-u 2013. godine nakon što je godinama tvrdila da ne posjeduje kemijsko oružje. Iako je 100 posto zaliha kemijskog oružja koje je Damask prijavio uništeno tijekom operacije u kojoj je sudjelovalo tridesetak zemalja, mnogi se pitaju je li Damask prijavio cijeli svoj arsenal.

'Naš posao u Siriji nije završen. Zabrinjava nas što se suočavamo s informacijama o upotrebi kemijskog oružja', dodao je.

Generalni direktor OPCW-a Ahemt Uzumcu je izvršio pritisak na Egipat, Izrael, Sjevernu Korjeu i Južni Sudan da bez odgađanja potpišu konvenciju za zabranu kemijskog oružja, što te četiri zemlje još nisu učinile.