USUSRET G8

Rusi traže veću odgovornost za atomsku energiju

26.04.2011 u 12:51

Bionic
Reading

Rusija će na samitu zemalja članica G8, koji će se održati u svibnju, predložiti mjere za poboljšanje nuklearne sigurnosti, izjavio je u utorak ruski predsjednik Dmitrij Medvedev na dan kada se u svijetu obilježava godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilu 1986.

'Na samitu G8 Rusija će iznijeti konkretne inicijative koje se odnose na jačanje mjera sigurnosti u nuklearnim elektranama', rekao je Medvedev. Svrha tih mjera bit će 'povećanje odgovornosti zemalja koje koriste atomsku energiju', također je kazao. Medvedev će se u utorak sa svojim ukrajinskim kolegom Viktorom Janukovičem sastati na mjestu nesreće te razgovarati s njim o mjerama koje bi trebalo poduzeti da bi se poboljšala nuklearna sigurnost, kao i o pomoći onima koji su sanirali posljedice nesreće u Černobilu.

26. travnja 1986. reaktor broj četiri nuklearne elektrane u Černobilu eksplodirao je tijekom sigurnosne probe zbog greške u rukovanju, nakon čega su oslobođeni radioaktivni elementi intenziteta jednakog jakosti 200 bombi bačenih na Hirošimu te je zagađen veći dio Europe.