AMERIČKI MEDIJI

Rusi se opet miješaju u američke izbore, evo što je Sanders poručio Moskvi i Trumpu

24.02.2020 u 14:10

Bionic
Reading

Američki dužnosnici upozorili su ovih dana senatora Bernieja Sandersa da Rusija namjerava pomoći njegovoj predsjedničkoj kampanji kako bi se umiješala u demokratsko natjecanje, piše The Washington Post

Prema pisanju uglednog dnevnika, o ruskoj pomoći senatoru Vermonta i demokratskom kandidatu obaviješten je i američki predsjednik Donald Trump.

Još uvijek nije jasno o kakvom obliku pomoći se radi, dok list podsjeća da su američki tužitelji otkrili rusko miješanje u predsjedničke izbore 2016. godine, kada je preko društvenih mreža podržana Sandersova kampanja protiv demokratske kandidatkinje Hillary Clinton, što je na kraju pomoglo republikancu Donaldu Trumpu da pobijedi.

'Iskreno, nije me briga koga Putin želi za predsjednika. Moja poruka Putinu je jasna - ne miješajte se u američke izbore, a kao predsjednik ću se pobrinuti da tako i bude. Rusija je tijekom 2016. koristila internetsku propagandu za stvaranje podjela u našoj zemlji i koliko sam shvatio, oni to čine i ove godine. Neke ružne stvari s interneta, pripisane našoj kampanji, ne dolaze od pravih pristaša', izjavio je Sanders za The Washington Post.

Demokratski kandidat u predstojećim predsjedničkim izborima dodao je kako 'za razliku od Trumpa, ne smatra Vladimira Putina dobrim prijateljem'.

'Putin je autokratski razbojnik koji pokušava uništiti demokraciju i srušiti protivnike u Rusiji. Budimo jasni, Rusi žele potkopati američku demokraciju razdvajajući nas. Za razliku od aktualnog predsjednika, čvrsto se protivim takvim naporima i silama koje se žele miješati u naše izbore', poručio je Sanders.

  • +19
Bernie Sanders Izvor: EPA / Autor: LARRY W. SMITH

Senator iz Vermonta učestalo je upozoravao na prijetnje stranog uplitanja u američke izbore, ali je i kritizirao Trumpa kako nije učinio dovoljno da ga zaustavi.

'Ne smijemo živjeti u poricanju dok dopuštamo Rusiji i drugima da podrivaju našu demokraciju ili nas razdvoje. Rusija cilja na podjele u našem društvu, a radit ćemo na suzbijanju tih podjela', zaključio je Sanders.