OKO ZA OKO

Rusi šalju Iranu rakete od kojih strepe Izrael i Amerika

23.02.2015 u 15:28

Bionic
Reading

Nakon što su zapadne zemlje predvođene SAD-om otvorile mogućnost naoružavanja Ukrajine, Rusi su počeli prijetiti isporukom modernih protuzračnih sustava Iranu, što su dugo držali na ledu unatoč već potpisanim ugovorima i iranskoj tužbi u vrijednosti od četiri milijarde dolara. Sada su Iranu ponudili još noviji raketni sustav i čekaju odgovor Teherana

Rusija je ponudila Iranu svoje moderne protuzračne rakete Antej 2500 dometa do 250 kilometara, rekao je u ponedjeljak čelnik državnog vojnog konglomerata Rosteka Sergej Čemezov, a prenose svjetski mediji.

Antej 2500 napredna je verzija protuzračne rakete S-300 koja je proizvedena i usvojena u ondašnju Crvenu armiju početkom 80-ih godina prošlog stoljeća. Radi se o ponešto oslabljenoj verziji najnovije verzije raketnog sustava S-300VM kakav koristi ruska vojska.

Unatoč nešto oslabljenim performansama, radi se o vrlo naprednom protuzračnom oružju koje ima i neke mogućnosti rušenja sporijih balističkih raketa, odnosno onih koje su lansirane s udaljenosti do 2.500 kilometara pa u padu postižu nešto manje brzine od onih koje se lansiraju s većih udaljenosti.

Antej 2500 od starijih se verzija S-300 razlikuje naprednijim radarom i novijom elektronikom.

Rusija je donedavno na ledu držala mogućnost isporuke starijih verzija manje snažnih raketa S-300 koje je tražio Iran.


No nakon što se pojavila mogućnost da zapadne zemlje predvođene SAD-om pošalju oružje Ukrajini, Rusija je otvorila mogućnost pojačavanja iranske protuzračne obrane.

Šef Rosteka rekao je da Teheran sad razmatra tu ponudu, prenosi agencija TASS.

Rusija je zbog zapadnog pritiska 2010. odustala od ugovora o opskrbi Irana raketama zemlja-zrak S-300, a Iran je zatim u Ženevi podnio četiri milijarde dolara tešku arbitražnu tužbu protiv Rusije, no dvije su zemlje i dalje saveznice.

Sjedinjene Države i Izrael lobirale su da Rusija odustane od prodaje raketa i tvrdili da bi to oružje moglo biti upotrijebljeno za zaštitu iranskih nuklearnih postrojenja od eventualnih zračnih napada.

Osim toga, zbog dometa od 250 kilometara, iranska bi vojska mogla kontrolirati dobar dio iračkog neba, pa čak i ono iznad glavnog iračkog grada Bagdada koji je od iranske granice udaljen nešto više od 200 kilometara.

Još je važnije da bi takav raketni sustav mogao predstavljati ozbiljnu prijetnju izraelskom zrakoplovstvu ako se ono odluči na udar na iranska nuklearna postrojenja, što su neki analitičari predviđali kao moguć razvoj događaja.

Ni iz Irana ni iz Izraela ili SAD-a još nema komentara na izjave Čemezova

'Što se tiče Irana, umjesto S-300 ponudili smo Antej 2500. Oni još razmišljaju. Odluka još nije donesena', rekao je Čemezov.

U sastavu je Rosteka i državni monopol Rosoboroneksport koji ima isključivo pravo izvoza i uvoza oružja.

Sustav Antej 2500 razvijen je na temelju sustava S 300V iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, a domet mu je 200 do 250 kilometara, ovisno o veličini i pokretljivosti cilja. Može gađati mete na visini do 30 kilometara. Proizvodi ga tvrtka Almaz-Antej, a jedan sustav košta oko 120 milijuna dolara.

Sustav koristi dvije vrste raketa, manju i veću. Manja raketa 9M83ME koristi se protiv zrakoplova, krstarećih raketa i manjih balističkih raketa. Veća raketa 9M82ME koristi se protiv srednjih balističkih raketa, zrakoplova AWACS i zrakoplova za elektroničko ometanje na daljinama do 250 kilometara, a ima bojevu glavu od čak 150 kilograma eksploziva.