zaustavljanje humanitarne katastrofe

Rusi putuju u Tursku na razgovore o sirijskoj ofenzivi u Idlibu

07.02.2020 u 13:04

Bionic
Reading

Ruska delegacija dolazi u subotu u Tursku na razgovore o prekidu ofenzive sirijske vlade i zaustavljanju humanitarne katastrofe u Idlibu, najavio je u petak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu

Cavusoglu je ponovio da će Turska učiniti sve što je potrebno za zaustavljanje humanitarne tragedije u Idlibu gdje su u četvrtak sirijske snage predvođene Rusijom ušle u strateški grad Saraqeb u pokušaju zauzimanja posljednjeg pobunjeničkog uporišta u zemlji.

Zbog borbi je od prosinca raseljeno već pola milijuna ljudi, a Turska strahuje od novog priljeva izbjeglica. Osmero turskih vojnika u ponedjeljak je ubijeno u granatiranju sirijskih vladinih snaga u Idlibu gdje je Turska poslala pojačanja.

Turska već ima desetke promatračnica oko 'deeskalacijske zone' u regiji koju su dogovorile Turska, Rusija i Iran. Nekoliko promatračnica sada je okruženo sirijskim vladinim snagama.

Sirijski Opservatorij za ljudska prava objavio je da su turski vojnici uspostavili novu promatračnicu istočno od Idliba, doma više od milijun ljudi, od kojih su mnogi raseljeni iz drugih dijelova Sirije.

Moskva i Teheran podržavaju sirijskog predsjednika Bašara al Asada, a Ankara pobunjenike koji ga žele svrgnuti u sukobu koji traje već gotovo devet godina.