improvizacija

Rusi pokrivaju bombardere automobilskim gumama: Čini se prilično šašavo, ali...

06.09.2023 u 07:35

Bionic
Reading

Ruske snage počele su pokrivati ​​neke od svojih jurišnih zrakoplova automobilskim gumama. Stručnjaci smatraju da bi to mogao biti improvizirani pokušaj da ih se zaštiti od napada ukrajinskih bespilotnih letjelica, piše CNN

Satelitske snimke Maxara iz zračne baze Engels, duboko u Rusiji, pokazuju dva strateška bombardera Tu-95 s automobilskim gumama na vrhu trupa zrakoplova.

Analitičari kažu da bi to mogao biti grub pokušaj ne samo dodavanja još jednog sloja zaštite od ukrajinskih dronova, već i smanjenja vidljivosti letjelice, posebno noću.

Taj bi potez mogao imati ograničen učinak, smatra Francisco Serra-Martins iz tvrtke One Way Aerospace, čije su dronove koristile ukrajinske snage. 'Avioni će se i dalje moći vidjeti pod infracrvenim kamerama', rekao je za CNN.

'To bi moglo smanjiti toplinski potpis za izložena sredstva strateškog zrakoplovstva postavljena na stajanci aerodroma, ali će se i dalje moći vidjeti pod infracrvenim kamerama', rekao je za CNN.

'Iako se to čini prilično šašavim, čini se da pokušavaju dati sve od sebe da bi dodatno oklopili avione. Hoće li to funkcionirati, ovisi o tome koja je bojeva glava na projektilu/dronu', rekao je Steffan Watkins, konzultant za istraživanje otvorenog koda koji prati zrakoplove i brodove.