barbarske metode

Rusi nakon neuspjeha kod Avdiivke likvidiraju vlastite vojnike, prijete cijelim jedinicama

27.10.2023 u 19:33

Bionic
Reading

Bijela kuća je u četvrtak objavila da Rusija likvidira vojnike koji ne slušaju zapovijedi i prijeti cijelim jedinicama smrću ako se povuku pred vatrom ukrajinskog topništva na bojištu kod istočnog ukrajinskog grada Avdiivke

"Imamo informacije da je ruska vojskapogubljivala vojnike koji odbijaju slijediti naredbe", rekao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby na brifingu za medije u četvrtak, prenosi Independent.

Američki dužnosnici za nacionalnu sigurnost vjeruju da situacija odražava moralne probleme Rusije 20 mjeseci nakon početka teške invazije na Ukrajinu, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby.

'Za osudu je pomisliti da biste pogubili vlastite vojnike jer nisu htjeli slijediti naredbe, a sada prijetiti pogubljenjem cijelih jedinica, to je barbarski+, rekao je Kirby novinarima i dodao da smatra da je to simptom toga da su ruski vojni čelnici svjesni koliko im loše ide i koliko su se loše nosili s ovim iz vojne perspektive.

Ukrajinske snage od sredine listopada odbijaju snažne ruske napade na bojišnici u Donecku.

Vijest dolazi u trenutku nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je Putin izgubio 'barem brigadu' vojnika u ofenzivi jer su ih snage Kijeva potisnule nazad.

'Napadači su nekoliko puta pokušali opkoliti Avdiivku, ali svaki put su ih naši vojnici zaustavili i odbacili, uzrokujući bolne gubitke. U tim slučajevima neprijatelj je izgubio najmanje brigadu”, rekao je Zelenski.U međuvremenu, Oleksandr Shtupun, glasnogovornik ukrajinskih južnih skupina snaga, rekao je prošli tjedan da su ruske snage imale preko 400 gubitaka dnevno u svojoj kampanji koja se oslanjala na male jurišne skupine od 30 do 40 ljudi.

Avdiivka je važno ukrajinsko uporište i riječ je o mjestu koje je praktički predgrađe Donecka.