eskalacija

Runtić u Saboru: Problem blokiranih je postao sistemski problem

11.05.2018 u 15:01

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Mosta Hrvoje Runtić ustvrdio je u petak u Hrvatskom saboru kako je problem blokiranih eskalirao do takvih razmjera da ga možemo zvati sistemskim problemom, braneći u raspravi prijedlog zakonskih izmjena kojima bi se blokiranima olakšala otplata dugovanja

Klub zastupnika Živoga zida i SNAGA-e, Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista i Klub zastupnika HSS-a predložili su izmjene Zakona o obveznim odnosima, koji Vlada ne prihvaća, a kojim predlažu da dužnici koji su zapali u financijsku krizu prvo otplaćuju glavnicu, a potom troškove i na kraju kamate.

"Problem je eskalirao to takvih razmjera da ga možemo slobodno nazvati sistemskim problemom... Izraženo u brojkama 325 tisuća blokiranih građana duguju preko 43 milijarde kuna glavnice što je problem reda veličine jednog Agrokora", kazao je Runtić dodavši da "izvanredna situacija zahtjeva izvanredne mjere".

Goran Aleksić (SNAGA) kazao je da cilj prijedloga nije spriječiti da vjerovnici dobiju natrag svoja potraživanja već da se smanje ovršni troškovi i zatezne kamate.

"Stanje s ovršenima i blokiranima je dramatično", istaknuo je Alaksić navodeći da se se predloženim pomoglo preko 50 posto njih.

  • +4
Aleksić i Smajo o kreditima u švicarcima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Vladajućima prijedlog da zatezne kamate prestaju teći kada dosegnu visinu glavnice duga nije prihvatljiv jer, procjenjuju, suprotna je svrsi kamata i jer bi se time pogodovalo dužniku na štetu vjerovnika.

Zatezne kamate teku samo ako je dužnik u zakašnjenju, a visina stope zatezne ograničena je zakonom i takva zaštita dužnika smatra se dostatnom i primjerenom, kazala je Marija Jelkovac (HDZ).

Podsjetila je i da je u pripremi novi ovršni zakon koji će, kaže, popraviti položaj svih ovršenih.

Hrvatski sabor je raspravom o navedenom zakonskom prijedlogu završio ovotjedno zasjedanje.