BORBA PROTIV KORUPCIJE

Rumunjskog premijera se sumnjiči za pranje novca

05.06.2015 u 13:47

Bionic
Reading

Rumunjski ured za istraživanje korupcije u petak je objavio da otvara istragu protiv premijera Victora Ponte zbog sumnje u pranje novca, krivotvorenje, sukob interesa te izbjegavanje plaćanje poreza.

Lokalni mediji prikazali su Pontu kako ulazi u ured agencije za suzbijanje korupcije u petak ujutro te prenijeli njegovu izjavu da je došao kao 'običan čovjek' i da 'nije dao nikakvu izjavu'.

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis pozvao je premijera da podnese ostavku, ustvrdivši da je nakon pokretanja istrage njegov položaj 'neodrživ'.

Ponta je odbacio poziv na ostavku rekavši da nije počinio ništa protuzakonito, te dodao da ga samo parlament može smijeniti s položaja. 'Poštujem (predsjednikovu) javnu funkciju, ali mene je na položaj premijera imenovao parlament i samo me parlament može smijeniti', rekao je Ponta.

Antikorupcijska agencija, u Rumunjskoj poznata kao DNA, prošlih je mjeseci pokrenula niz uhićenja dužnosnika u toj zemlji, jednoj od najsiromašnijih i najviše izloženih korupciji među članicama Europske unije.

Ministar financija u Pontinoj vladi podnio je ostavku u ožujku nakon istrage zbog sumnji na korupciju pokrenute protiv njega.

Ponta je bivši državni odvjetnik, a na dužnost je stupio 2012., dok ga parlamentarni izbori očekuju krajem godine.