ODBIO PRIJEDLOG

Rumunjski predsjednik: Pronađite drugog kandidata za premijera!

27.12.2016 u 13:53

Bionic
Reading

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis u utorak je odbio Sevil Shhaideh, kandidatkinju lijeve Socijaldemokratske stranke (PSD) za premijerku, zatraživši da pronađu drugog kandidata.

PSD je predložio Sevil Shhaideh, 52-godišnju muslimanku bliskoj Liviu Dragnei, moćniku iz te stranke koji je izgubio svoju funkciju nakon osude za izbornu prevaru iz 2012. godine. PSD je 11. prosinca pobijedio na izborima s velikom razlikom te su sa svojim koalicijskim partnerima i dugogodišnjim saveznicima ALDE-om osvojili većinu od 250 mjesta u parlamentu koji ima 465 zastupnika, zbog čega koalicija neće imati problema s dobivanjem podrške u dvodomnom parlamentu.

Dragnea je blizak Shhaideh koja dolazi iz jake rumunjske muslimanske zajednice s oko 65 tisuća članova, te je bio njezin kum na vjenčanju za bivšeg savjetnika ministarstva poljoprivrede podrijetlom iz Sirije. 'Pažljivo sam proučio argumente za i protiv, te sam odlučio odbiti nominaciju gospođe Sevil Shhaideh', rekao je Iohannis novinarima.

'Zbog toga tražim od PSD-a i ALDE-a da daju novu ponudu', dodao je predsjednik, ne objasnivši razloge za tu odluke. 'Ili je bila riječ o državnoj sigurnosti jer je udana za sirijskog građanina, ili su u pitanju čisto politički razlozi', smatra politički analitičar Mircea Marian.