primirje sklopljeno

Rumunjski parlament podržao Orbanovu vladu

14.03.2020 u 22:59

Bionic
Reading

Rumunjski parlamentarci u subotu su podržali vladu premijera Ludovica Orbana ostvarivši time primirje u sukobu desnice i ljevice kako bi se mogli posvetiti borbi protiv koronavirusa. Socijalisti (PSD), većinski u parlamentu i nacionalna liberalna stranka (PNL), koja tvori manjinsku vladu i predsjedništvo, sukobljavaju se u višemjesečnoj političkoj krizi.

Naslijedviši socijalističku premijerku, Ludovic Orban, predsjednik PNL-a, preuzeo je vodstvo vlade u studenom, a svrgnut je u veljači kada su mu socijalisti izglasali nepovjerenje.

No iznenađenje se dogodilo u subotu kada su ocijalisti ipak podržali Orbana te je za njegovu vladu glasalo 286 zastupnika, a 23 je bilo protiv.

"Da nema ove epidemije, svi bismo glasali protiv te vlade PNL-a. Ali okolnosti nisu uobičajene", primijetio je privremeni predsjednik SPD-a Marcel Ciolacu.

Orban je nakon veljače nastavio voditi tehničku vladu, a predsjednik države Klaus Iohannis dao mu je u petak mandat da sastavi vladu.

Brojni zastupnici, među kojima i sam Orban, u samoizolaciji su jer su zaraženi jedan senator i jedan zastupnik.

U Rumunjskoj je u subotu zabilježeno 109 slučajeva koronavirusa i predsjednik države Klaus Iohannis najavio je uvođenje izvanrednog stanja od ponedjeljka.

U zemlji su već zatvorene škole, sveučilišta, kulturne institucije i određena je karantena za putnike iz nekoliko zemalja, među kojima iz Italije.