SPAVALI U KOMBIJU

Rumunje na prevaru dovukli na Svilaju da im čuvaju stoku

06.12.2013 u 15:22

Bionic
Reading

Četrdesetjednogodišnjeg državljana Rumunjske i Hrvatske te 40-godišnjeg i 63-godišnjeg državljana Hrvatske sumnjiči se za trgovinu ljudima. Oni su na prevaru natjerali dva Rumunja da im u nehumanim uvjetima na Svilaju čuvaju stoku

Sumnja se da je 41-godišnjak iz Rumunjske u siječnju ove godine u Hrvatsku doveo dva Rumunja te ih na prevaru, umjesto u jednu zemlju Zapadne Europe, uputio 40-godišnjaku i 63-godišnjaku s područja Splita, koji su ih potom odveli na planinu Svilaju, radi čuvanja stoke.

Tamo su živjeli u kombiju bez osnovnih uvjeta za život, uz minimalnu i nekvalitetnu ishranu te su ih u takvim neljudskim uvjetima, uz prijetnje i vrijeđanje, držali do kraja travnja kada su pobjegli.

Tijekom kriminalističkog istraživanja izvršena je i dokazna radnja pretrage doma, vozila, štale i navedenog kombi vozila na planini Svilaji, u vlasništvu osumnjičenika.

Prilikom pretrage štale na Svilaji, pronađen je još jedan državljanin Rumunjske koji je također identificiran kao žrtva trgovanje ljudima. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da ga je 41-godišnjak iz Rumunjske dovezao u Republiku Hrvatsku u svibnju, radi rada na crno, i to najprije na područje Gospića gdje je boravio u zadovoljavajućim uvjetima, nakon čega ga je u kolovozu 2013. uputio osumnjičenom 40-godišnjaku, koji ga je pod istim, neljudskim uvjetima, kao i prethodnu dvojicu državljanina Rumunjske, držao radi čuvanja stoke na planini Svilaji.

Shodno utvrđenom, a u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Splitu, osumnjičenici su u zakonskom roku predani policijskom pritvorskom nadzorniku, a protiv njih je podnesena odgovarajuća kaznena prijava, zbog sumnje u počinjenje opisanog kaznenog djela na štetu tri osobe.