BEZ ZELENOG SVJETLA

Rumunjci bijesni na Austrijance zbog veta na Schengen, pozvali svog veleposlanika u Austriji na konzultacije

09.12.2022 u 18:08

Bionic
Reading

Rumunjska je u petak, dan nakon što je Beč blokirao njezin ulazak u šengen, odlučila pozvati na konzultacije svog veleposlanika u Austriji

'Diplomat Emil Hurezeanu pozvan je u Bukurešt na konzultacije', priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova. 'Ovo je politička gesta kojom ističemo veliko neodobravanje Rumunske glede postupanja Austrije i kojom nagovještavamo da ćemo smanjiti razinu odnosa s tom zemljom', dodaje se u priopćenju.

Premijer Nicolae Ciuca rekao je da je 'duboko razočaran' odlukom Austrija da blokira ulazak njegove zemlje u najveći prostor slobodnog kretanja u koji njegova zemlja pokušava ući gotovo 11 godina. Stoga je u četvrtak navečer rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo austrijskog veleposlanika u Bukureštu kako bi mu izrazili "prosvjed protiv neopravdanog i neprijateljskog stajališta'.

Nakon više od deset godina provedenih u čekaonici, Rumunjska, zemlja s 19 milijuna stanovnika koja je ušla u EU 2007., imala je velika očekivanja da će se integrirati u šengensku zonu u kojoj više od 400 milijuna ljudi može slobodno putovati, bez kontrola na unutarnjim granicama. Europska komisija odavna je izrazila želju za proširenje šengenske zone, no u četvrtak je zeleno svjetlo dobila jedino Hrvatska, a Rumunjska i Bugarska su odbijene

  • +3
Vijeće za unutarnje poslove Izvor: Profimedia / Autor: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Austrija se usprotivila ocjenom da dvije zemlje ne čine dovoljno kako bi zaustavile ilegalne migracije 'zapadnobalkanskom rutom' te strahuje da će se priljev još pojačati ako bi one ušle u šengen. Rumunjski ministar unutarnjih poslova Lucian Bode podsjetio je Austriju da 'migrantski val ne prolazi Rumunjskom' već uglavnom preko Srbije. Zapadnobalkansku rutu čine Bugarska, Srbija i BiH, ističe AFP.

Zbog odluke Beča zaredali su pozivi na bojkot Austrije, a posebice od ministra turizma koji je svoje sunarodnjake pozvao da ne idu više na skijanje u Austriju, već da radije odaberu druge destinacije, poput Francuske. Austrija je 'drugi najveći ulagač' u Rumunjsku, istaknulo je ministarstvo vanjskih poslova. Mnoga javna poduzeća imaju račune u austrijskim bankama, a u zemlji su prisutne velike austrijske tvrtke poput OMV-a i HS Timber Grupe za preradu drveta.