PREDSJEDNIK HDZ-A U BIH

Čović ulazak Hrvatske u Schengen vidi kao 'poticaj BiH za ubrzanje prema njezinu europskom putu'

09.12.2022 u 17:52

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je u petak očekivanje da će ulazak Hrvatske u šengenski prostor biti poticaj za Bosnu i Hercegovinu kako bi ubrzala svoj europski put

'Šengen doživljavam kao poticaj nama kako bi ubrzali europski put i stekli kandidacijski status što prije. Na taj bi način olakšali sebi život', rekao je Čović na konferenciji za novinare. Jučer su ministri unutarnjih poslova zemalja članica podržali pristupanje Hrvatske šengenskom prostoru. Na taj će način 1000 kilometara s BiH postati vanjska granica Unije.

Čović je dodao kako očekuje da građanima BiH neće biti otežan prijelaz granice nakon što Hrvatska od 1. siječnja pristupi šengenu. 'Nastojat ćemo da režim prijelaza granice koji sada imamo ne bude nimalo složeniji, nego da bude jednostavniji', pojasnio je. Čestitao je premijeru Andreju Plenkoviću i hrvatskim institucijama zbog ostvarenja dva važna cilja, pristupanja šengenskom režimu i eurozoni. Dodao je kako Hrvatska najsnažnije podupire europski put zemlje.

Schengen, rodno mjesto šengenskog sporazuma Izvor: Profimedia / Autor: Jeremy Graham / Alamy / Alamy / Profimedia

Sljedećeg tjedna Vijeće za vanjske poslove EU trebalo bi predložiti zaključke, a onda i Europsko vijeće eventualno donijeti odluku da se BiH dodijeli kandidacijski status.  To bi po Čoviću trebao biti poticaj novoj koaliciji HDZ-a BiH i bošnjačko-građanske Osmorke da ubrza reforme. Odbacio je mogućnost da vlast ustroji s vodećom bošnjačkom strankom SDA, ističući da se drži dogovora s Osmorkom.