LAŽNE INVALIDSKE MIROVINE

Rubala i još 56-ica nagodili se s USKOK-om

29.11.2012 u 17:50

Bionic
Reading

Čak 57 od 69 optuženih za sređivanje lažnih invalidskih mirovina nagodilo se s USKOK-om i priznalo nedjelo u zamjenu za blažu kaznu, a među njima su i televizijska zvijezda te bivši voditelj zagrebačkog zavoda za mirovinsko osiguranje Drago Rubala i njegov varaždinski kolega Ivan Ostoić.

Rubala je na današnjoj sjednici optužnog vijeća pristao na bezuvjetnu kaznu od dvije godine zatvora te povratak nezakonit stečenog novca, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Po riječima njegova odvjetnika Ante Madunića, Rubala je još u lipnju pristao da mu se uz zatvorsku kaznu oduzme više od 75 tisuća eura koje je zaradio sređivanjem invalidskih mirovina u slučajevima koji su mu dokazani. Kako USKOK protiv njega ne bi proširivao istragu pristao je i na ime tzv. proširene odgovornosti državi prepustiti stan na zagrebačkom Trgu maršala Tita vrijedan više od 1,6 milijuna kuna.

Sličan je sporazum postigao i prvooptuženi Ostoić koji uz dvije i pol godine zatvora treba vratiti 48.700 eura ili više od 358 tisuća kuna.

Zbog proširene odgovornosti na državu je prenio vlasništvo nad šumom u Vodnjanu koja je procijenjena na preko milijun kuna, doznaje se na sudu.

Trećeoptuženi Zoran Primorac, koji je po USKOK-ovoj optužnici pronalazio zainteresirane za kupnju invalidskih mirovina i od njih uzimao novac, a zatim im ugovarao sastanke s Ostoićem te prikupljao potrebnu medicinsku dokumentaciju, nagodio se na godinu i pet mjeseci zatvora te povrat gotovo 25 tisuća eura i nešto više od 26 tisuća kuna.

Dio optuženih koji je priznao nedjela i nagodio se s USKOK-om svoje je kazne uspio pretvoriti u uvjetne ili društveno koristan rad pa je tako, primjerice, Ostoićeva supruga Dubravka, optužena da je pronalazila zainteresirane za nezakonite mirovine, šestomjesečnu zatvorsku kaznu zamijenila radom za opće dobro u trajanju od 30 dana.

Današnja sjednica optužnog vijeća bila je najposjećenija u povijesti zagrebačkog suda, s obzirom da je na ročište pristupilo čak 50 optuženika. Dio onih koji su se ranije nagodili s USKOK-om nisu došli pa je vijeće pod predsjedanjem suca Željka Horvatovića za njih razdvojilo postupak, kao i za one koji se nisu nagodili s tužiteljstvom. O osnovanosti njihovih optužnica sud će odlučiti u siječnju.

Ostojića i Rubala kao vrh kriminalne piramide USKOK tereti da su od kolovoza 2010. do listopada 2011. okupili i organizirali osmeročlanu skupinu koja je "sređivala" invalidske mirovine za naknadu od 1750 do 7500 eura.

Članovi skupine pronalazili su zainteresirane osobe za stjecanje lažnih invalidskih mirovina, od njih uzimali novac, ugovarali sastanke s Ostoićem i prikupljali potrebnu medicinsku dokumentaciju na osnovu koje je, tvrde u USKOK-u, Ostoić davao pozitivne nalaze i mišljenje o postojanju invalidnosti, općoj i trajnoj ili profesionalnoj nesposobnosti za rad.

Rubala je potom osigurao da ti predmeti dođu na stol dvjema suoptuženicama iz Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a koje su za novčanu naknadu potvrđivale mišljenja Ostoića i drugih vještaka područnih službi HZMO-a.

Vrh lanca uhićen je u listopadu prošle godine, zajedno s još 30-ak osoba, a Rubala je nakon tromjesečnog istražnog zatvora na slobodu izašao uz jamčevinu od 150.000 eura.