Rogačica, oliti rakija od rogača

Rogačica, oliti rakija od rogača

23.08.2011 u 14:06

Bionic
Reading

Rogač je Mediteranac, star više tisuća godina, vole ga ljudi i pčele, zdraviji je od čokolade, sladak k'o med, pun vitamina i minerala i sad mu je sezona! Ako ste još na moru, negdje na jugu - naberite ga, kušajte ili lezite u njegov hlad. Pod stablima rogača su se nekoć odmarali Pan i Nimfe ...

Rogač je najzamjenskija namirnica koja postoji! Može biti zamjena za čokoladu, kakao, kavu. U antičko doba sjemenke su služile kao jedinica za mjeru kod vaganja zlata; 1 sjemenka - 1 karat.


Ne zna se kako su i kojom tehnikom mjerenja stari Grci ustanovili da bašsvaka koštica iz mahune rogača uvijek teži 0,18 g?!

Poznat je i kao namirnica biblijskih razmjera ;). Njime se navodno prehranjivao
Sv. Ivan Krstitelj nekoć davno, tamo negdje u divljini.

Na našoj ga obali najviše ima na Šolti gdje se i cijelo mjesto zove Rogač, kao i po ostalim južnim otocima poput Korčule, Hvara, Visa, Šipana, Lastova.

Ima intenzivan miris i okus i zato se ne sviđa svim ljudima, ali ga pčele obožavaju i vrlo je teško sada, kada je u punoj sezoni, nabrati veću količinu rogača, jer su stabla, osim plodovima, krcata pčelama!


Pčele na stablu, a pod stablom, u hladu Pan i Nimfe ... zajedno samnom, na plaži raajskoga otoka Šipana ;)

Kao namirnica bogat je A i B vitaminima i mineralima, naročito kalcijem.
Djeluje umirujuće na želučanu i crijevnu sluznicu i regulira sastav dobrih crijevnih bakterija. Zato bi svi nerfčici i oni skloni potiskivanju negativnih emocija trebali žvakati mahune rogača!


Mljeveni se plodovi rogača pretvaraju u brašno od kojega se onda rade najukusniji kolači nalik na kakao šnite :P. I kao što već negdje na blogu pripomenuh;
treba sve češće konzultirati recepte naših nonica. Znale su neke stvaripuno bolje od nas i puno prije ;).

Sve u svemu - rogač je old school namirnica koja je uz to i 100% organska, jer se baš i ne da uzgajati, tako da ga nikako nemojte izostaviti u prehrani.
Umjesto Nutelle, za palačinke, probajte koristiti Carobelu. Jednako je ukusna, a istovremeno manje masna, slatka i štetna.

Gorespomenutimnerfčicima odlučila sam posvetiti recept za rogačicu kojega smo za magazin Sensa sretna hrana isprobali Joško Baće i ja, zato što definitivno spadamo u kategoriju nerfčika. Nakon par čašica jaako smo se smirili i postali nadasve zadovoljni svojim životom kao i situacijom na globalnoj razini. Ne znam je li to zapravo dobro ili loše, but it feels soo good!!

Rogačica


oliti rakija od rogača


Nabavite dobru lozu ili votku prije spravljanja ove nadasve zdrave rakije, koja je prava jesenska poslastica, jer se rogač bere krajem kolovoza/početkom rujna, a rakija dozrijeva krajem rujna, početkom listopada!

7 do 8 rogova rogača ubaci se u 1 litru lozovače i macerira mjesec i pol dana.
Šećer se može ubaciti, ali manje od šake, jer rogač je sam po sebi dosta sladak. Procijedi se i pretoči u boce.

Joškovi recepti su više nego jednostavni. Pomalo šturi rekla bih, ali zato in medias res! ;)