OČEV ISKAZ ISTRAŽITELJIMA

Roditelji planirali dati Obamu na posvajanje?

08.07.2011 u 13:34

Bionic
Reading

Roditelji Baracka Obame planirali su dati svog nerođenog sina organizaciji Vojska spasa, sudeći po dijelu useljeničkog dokumenta koji je prvi put objavljen u javnosti

Nekoliko mjeseci prije rođenja američkog predsjednika Baracka Obame njegov otac Barack Obama senior našao se pod istragom američke imigracijske službe zbog sumnje da je bigamist. Za vrijeme razgovora na Havajima u proljeće 1961, tada 24-godišnji Barack Obama rekao je američkim službenicima da se razveo od prve supruge u Keniji te da je njegova nova supruga, 18-godišnja Ann Dunham, u petom mjesecu trudnoće.

'Začeo je dijete sa svojom američkom suprugom. Iako su vjenčani, ne žive zajedno, a gospođa Dunham je u pregovorima s Vojskom spasa da daju bebu na posvojenje', napisao je Lyle H. Dahling, službenik ureda za imigraciju u Honoluluu, 12. travnja 1961. godine.

Dokument je pribavljen temeljem američkog zakona o slobodi informacija, na zahtjev Sally Jacobs, autorice knjige 'Mr. Obama Snr – The Other Barack: The Bold and Reckless Life of President Obama’s Father', koja će biti objavljena idućeg tjedna.

Veći dio dokumenta objavljen je ranije, no izostavljen je najzanimljiviji dio, onaj o planiranju davanja djeteta na posvajanje.

Robert Gibbs, bivši glasnogovornik Bijele kuće, rekao je autorici Jacobs da Obami nikada nije rečeno da ga je njegova majka planirala dati na posvojenje i da je predsjednik bio 'apsolutno uvjeren da ona to nije činila'.

Gibbs je sugerirao da je Obamin otac lagao kako bi zadržao svoj useljenički status. 'Pokušavao je uvjeriti imigracijske službenike da mu odobre ostanak. Dakle, dio njegovih nastojanja bilo je i uvjeriti imigraciju da neće zadržati neke od obveza koje je imao.'

Jacobs je intervjuirala Obamu i članove obitelji Dunham, koji su inzistirali na tome da ga je njegova majka uvijek namjeravala zadržati.