NOVI ZAKON O UDŽBENICIMA

Roditelji i nastavnici zajedno će birati knjige

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 04.02.2010 15:07
  • Objavljeno 04.02.2010 u 14:35
JADRANKA KOSOR VLADA REBALANS

JADRANKA KOSOR VLADA REBALANS

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajač

U saborsku proceduru Vlada je danas uputila konačni prijedlog Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu koji će, prema riječima ministra obrazovanja Radovana Fuchsa, učenicima donijeti 'lakše školske torbe i jeftinije i kvalitetnije knjige'

Novi zakon, nada se ministar, unijet će više reda na tržište školskih udžbenika i zaustaviti dosadašnju čestu praksu da su nastavnici za isti predmet u paralelnim razredima tražili različite knjige.

'Udžbenici će vrijediti četiri godine, što znači da će se moći nasljeđivati. Birat će ih svi nastavnici u školi, ali i roditeljsko vijeće. U slučaju da se oni ne mogu dogovoriti, tad će se koristiti udžbenik koji su izabrale druge škole u istoj županiji', rekao je Fuchs.

Kad jedan udžbenik izabere 10 posto učiteljske populacije, on će tad ući u drugi krug u kojem će nakladnici ponuditi svoju cijenu, ali ona neće moći biti veća od maksimalne cijene koju će odrediti ministarstvo. Praksa u inozemstvu pokazuje, naveo je Fuchs, da je cijena udžbenika od 70 do 80 posto maksimalne cijene.

Isto tako, školske knjige će prema novom zakonu morati zadovoljiti i Učenički standard, odnosno određene tehničke karakteristike, poput kvalitete tiska i papira.

Neprodani udžbenici iz prošle školske godine koji zadovolje standarde također će se naći u trgovinama, ali njihova cijena će biti 10 posto niža od lanjske.

Novim zakonom, naglasio je ministar, zabranjena je i donacija nakladnika školama, što je otvaralo vrata za korupciju.

Raspravu o školskim knjigama zaključila je premijerka Jadranka Kosor koju je i samu, navela je, iznenadilo nekoliko dosadašnjih nelogičnosti.

'Čula sam da su se zemljopisni Atlasi za više razrede osnovne škole i prva dva razreda srednje škole tiskali svake godine! Mislim da se svijet ipak ne mijenja od godine do godine', primijetila je premijerka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi