ŠTETA OD 20.000 KUNA

Rockwool tuži čelnika Zelenih zbog ugleda

03.02.2009 u 17:08

Bionic
Reading

Na Općinskome sudu u Puli danas je održano prvo ročište u slučaju tužbe koju je danska Tvornica kamene vune "Rockwool" podigla protiv predsjednika Zelene stranke - Zelene alternative Josipa Antona Rupnika tvrdeći da je narušio ugled tvrtke

PULA - Rupnikov odvjetnik Tomislav Brguljan na samom je početku suđenja, kojim predsjeda sutkinja Mirna Frančišković, pročitao odgovor na tužbu, ističući da je Rupnik u svim javnim nastupima, tijekom prosvjeda na Pićanštini i na konferencijama za novinare, govorio izričito kao predsjednik stranke, a ne privatna osoba, to jest da je iznosio stajališta stranke kojoj je na čelu.

Rekao je i da u tužbi nije navedeno kojim je konkretnim djelovanjem povrijeđeno neko zaštićeno dobro te tvornice i kako zato nema ni osnove za naknadu štete od 20 tisuća kuna koju tvornica traži.

Rupnik je kao dokaz podnio rješenja Ministarstva zaštite okoliša u kojima od te tvornice traži da ukloni nepravilnosti i nedostatke u radu zbog kojih je, kako navodi, bilo ispuštanja dimnih plinova, zbog čega je privremeno bila zaustavljena proizvodnja.

"Rockwoolova" pravna zastupnica Silvija Tasić je rekla da će se o tim navodima očitovati nakon što dobivene odgovore na tužbu predoči svojoj stranci.

Sutkinja Frančišković je rekla kako razumije mještane Pićanštine, ali oslonit će se isključivo na dokumentirane navode o stjecanju nekretnine za potrebe izgradnje Tvornice kamene vune te na ugrožavanje zdravlja ljudi i okoliša.

"Sud će se bazirati na mjerodavnim i relevantnim mjerenjima koja trebaju pokazati je li bilo nedopuštenog ispuštanja u zrak i je li se predsjednik Zelene stranke s pravom bunio", naglasila je sutkinja Frančišković dodajući da će nakon uvida u svu dokumentaciju na idućem ročištu, koje je najavljeno za 17. ožujka, ispitati Antona Josipa Rupnika i tehničkog direktora Tvornice Marca Boia.

"Rockwoolova" zastupnica je istaknula da je Rupnik svojim neistinitim tvrdnjama u javnosti pozivao stanovnike na linč te da je naknada od 20 tisuća kuna simbolična. Dodala je da je zbog Rupnikovih navoda ugrožen ugled Tvornice te da im je mnogo važnija javna isprika kako bi se s nje sprala ljaga.