'crni labud' u novoj niši

Glavni HDZ-ov analitičar Robert Kopal ima novi posao. Nazvali smo ga

07.01.2022 u 13:36

Bionic
Reading

Glavni HDZ-ov analitičar i posebni premijerov savjetnik Robert Kopal, posebno istaknut po svojoj teoriji 'crnog labuda' kojom je obrazložio neuspjeh stranke na posljednjim europskim izborima, ima novi poslovni angažman: postao je direktor istraživanja i razvoja u tvrtki 'Tokić.d.o.o.', jednog od vodećih trgovaca automobilskih dijelova u Hrvatskoj i regiji

Kopal je za tportal potvrdio odlazak na novo radno mjesto uz obrazloženje da 'cijeli život na određen način radi u privatnom sektoru'. No, na pitanja o daljnjem savjetničkom angažmanu za premijera Andreja Plenkovića, kao i u HDZ-u, ostao je neodređen:

'Nemam nikakav komentar, ne vidim zašto bi ovo uopće bila vijest. Još uvijek sam savjetnik… Neke dosadašnje angažmane nastavljam, neke ne nastavljam…', sve je što je Kopal kazao za tportal.

Ovaj 57-godišnjak u javnom prostoru počeo se pojavljivati tek prije nekoliko godina, kada je u jeku raspada koalicije HDZ-a i Mosta počeo intenzivno nastupati na televizijama i kada se o njemu počelo spekulirati kao o novom ministru unutarnjih poslova. To se na koncu nije dogodilo, no Kopal je svejedno lansiran u uski krug Plenkovićevih suradnika.

Radi se o bivšem analitičaru SOA-e, POA-e i MUP-a, stručnjaku za pitanja nacionalne sigurnosti te za baratanje i analizu podacima u različitim, često najsuvremenijim oblicima. Kao i drugim kolegama iz branše, u službenoj biografiji može mu se pronaći niz naoko nevezanih referenci: on je znanstveni suradnik, profesor i prodekan za istraživanje i razvoj na Visokom učilištu Algebra, voditelj diplomskog studija Digitalni marketing, zatim čest gost - predavač na raznim visokim školama u Hrvatskoj i inozemstvu, autor i koautor brojnih knjiga i stručnih i znanstvenih radova, posljednjih godina bavio se temom 'Nacionalna sigurnost - data science pristup'. Predsjednik je Uprave i Upravnog vijeća Visokog učilišta Effectus.

  • +2
Robert Kopal Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Pod njegovim autorstvom ili koautorstvom izdano je ukupno četrdesetak knjiga - od one pod nazivom 'Praktično korištenje osobnog računala' iz 1997. godine do 'Teorije igara', u kojoj se opisuje primjena različitih igara u poslovnom svijetu. U dijelu javnosti zapamćen je i kao koautor tzv. ‘prezentacije’, zapravo power-point dokumenta čiji je glavni zaključak bio da su hrvatski novinari strani špijuni odgovorni za pritiske međunarodne zajednice u jeku akcije lova na tada odbjeglog generala Antu Gotovinu.

Posljednjih godina, nakon angažmana u MUP-u, figurirao je kao glavni HDZ-ov izborni strateg i analitičar koji se iz 'špijunskog' svijeta prebacio u realnu politiku. Teorijom 'crnog labuda', odnosno nepredvidive kataklizme, objašnjavao je relativno loš HDZ-ov rezultat na izborima za Europski parlament u situaciji kada Plenković nije do kraja preuzeo uzde u ovoj stranci i kada je bilo očito da ga dio članova bojkotira.

'Apsolutno sam užem i širem rukovodstvu rekao da sam odgovoran. Nitko ne bježi od odgovornosti, ali svejedno nam se dogodio crni labud', rekao je tada. Već za izbore 2020. godine, pohvalio se, u dlaku je pogodio broj mandata svih stranaka.

Kao posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića očigledno je uključen i u donošenje svakodnevnih odluka: mediji su potkraj 2020. godine zabilježili njegovu prisutnost na sastanku Vladinog Znanstvenog savjeta za koronavirus, a iz same Vlade potom je objašnjeno da Robert Kopal 'kao posebni savjetnik za nacionalnu sigurnost i inače sudjeluje na sjednicama Znanstvenog savjeta'.

Sada će se, kako stvari stoje, paralelno baviti i razvojem sustava prodaje automobilskih dijelova.