ASTRONOMI TVRDE

Riješen misterij vanzemaljskog signala poznatog kao Wow!

14.01.2016 u 13:03

Bionic
Reading

U kolovozu 1977. američki astronom Jerry Ehman otkrio je iznimno snažan svemirski signal koji je imao svojstva vrlo zanimljiva za tragače za vanzemaljcima tako da su mnogi povjerovali da bi mogao biti signal neke udaljene tehnološki razvijene civilizacije

Signal je postao poznat kao Wow! jer ga je Ehman na računalnom ispisu zaokružio i pored toga napisao Wow!

Po čemu je poseban Wow?

Svemir je ispunjen različitim elektromagnetskim šumovima pa samo najsnažniji signali mogu biti registrirani kao nešto izuzetno. Budući da je signal koji je zabilježio radioteleskop Big Ear bio vrlo snažan, Ehman je zaključio da je naletio na nešto posebno.

Teleskop je snimio samo 72 sekunde signala prije nego što je zauvijek utihnuo. Zanimljivo je da je bio registriran na frekvenciji vrlo bliskoj 1,420 MHz koja odgovara valnoj duljini od 21 centimetra koja je poznata kao vodikova linija, a među tragačima za vanzemaljcima smatra se svetim gralom svih frekvencija.

Zašto je ona tako posebna? Astronomi smatraju da bi tehnološki napredne civilizacije mogle odabrati upravo tu frekvenciju za međuzvjezdanu komunikaciju jer nju apsorbiraju i emitiraju atomi vodika kojih je svemir pun. Takva frekvencija vrlo lako prolazi kroz svemirska prostranstva i prodire kroz atmosfere planeta pa bi vanzemaljci uz najmanji utrošak energije mogli stvoriti najprodornije, odnosno najsnažnije signale. Tehnološki napredna bića svakako će biti svjesni toga, a bio je i Ehman kada je zaokružio slavni Wow!

Ehman je izračunao da je izvor signala vjerojatno bio negdje sjeverozapadno od globularne nakupine zvijezda poznate kao Messier 55 u zviježđu Strijelca.

Brojna kasnija istraživanja isključila su mogućnost da je radijski signal nastao na Zemlji, a kako se on više nije ponovio, njegovo je podrijetlo ostalo obavijeno velom tajne.

Hladan tuš za ufologe

Međutim američki astronomi prof. Antonio Paris i Evan Davies u novom radu objavljenom 1. siječnja 2016. pišu da su vjerojatno uspjeli riješiti višedesetljetnu tajnu te da rješenje, nažalost, nisu vanzemaljci.

Signal je, smatraju, najvjerojatnije stvorio par kometa poznatih kao 266P/Christensen i P/2008 Y2 (Gibbs). Naime ovi kometi su upravo 15. kolovoza 1977. prolazili dijelom neba iza kojeg se nalazi područje u zviježđu Strijelca koje je snimao radioteleskop Big Ear na Ohio State Universityju koji danas više nije u funkciji.

U svojem radu autori tumače da je svaki aktivan komet, kakvi su 266P/Christensen i P/2008 Y2 (Gibbs), okružen velikim oblakom vodika čiji polumjer može dosezati nekoliko milijuna kilometara. Ti oblaci vodika, kako smo već rekli mogu apsorbirati i emitirati elektromagnetske valove s frekvencijom u vodikovoj liniji.

Sporni par kometa nije bio otkriven prije 2006. godine pa njihova moguća uloga u nastanku Wowa nikada nije ni bila razmatrana.

Budući da Wow! ima frekvenciju vrlo blizu vodikove linije, te da su se oblaci para kometa nalazili upravo u području u kojem je otkriven, Paris i Davies zaključuju da su ta tijela vrlo vjerojatan izvor slavnog signala.

'Na ideju sam došao kada sam se, vozeći automobil, pitao bi li izvor signala moglo biti neko planetarno tijelo koje bi se kretalo dovoljno brzo', rekao je Paris za New Scientist.

Svoju ideju Paris i Davies moći će provjeriti 25. siječnja 2017. kada će istim područjem proći 266P/Christensen te ponovno 7. siječnja 2018. kada će ondje proći P/2008 Y2 (Gibbs).