molitelji na trgu

Riječki gradonačelnik i zamjenici ogradili se od skupa 'Muževni budite'

05.01.2024 u 15:25

Bionic
Reading

Riječki gradonačelnik Marko Filipović i njegovi zamjenici Sandra Krpan i Goran Palčevski ogradili su se u petak od molitvenog skupa inicijative "Muževni budite" čije je održavanje najavljeno za subotu u Rijeci

"Rijeka je grad koji svoj identitet i napredak temelji na različitosti i poštivanju sloboda i prava svih nas da budemo različiti. Uvijek rado i s ponosom podržavamo aktivnosti koje različitošću obogaćuju naš grad, šire nam vidike i čine nas boljim ljudima", stoji u priopćenju.

Skup molitelja koji kleče na javnim trgovima nazivaju 'perfidnim nametanjem nazadnih stavova pod maskom vjere'.

"Od samog naziva inicijative koja okuplja molitelje 'Muževni budite', preko nametanja stava da su muškarci ti koji moraju postati duhovni autoriteti pa sve do prizivanja obraćenja hrvatskog naroda i zagovaranja domovine u kojoj su žene niža bića koja o svom odijevanju i načinu života ne mogu same odlučivati – dakle, sve to suprotno je onome što Rijeka jest", navode u priopćenju.

Rijeka je, poručuje gradonačelnik i njegovi zamjenici, napredan grad, grad ravnopravnosti i ravnopravnih. "U Rijeci se ne dijelimo ni po kojoj osnovi po kojoj se ljudskost ne dijeli, a osuđujemo rodnu prozivku koja u ovom slučaju žene predstavlja kao manje vrijedne, manje sposobne i manje pametne", naglašavaju.

Filipović i njegovi zamjenici zaključuju da je to "suprotno svemu onome što Riječanke i Riječani, cijeli naš grad, njeguje i čuva iznad svega".

Kako su najavili organizatori skupa "Muževni budite", molitve u javnom prostoru održat će se u subotu u 13 gradova u Hrvatskoj, a u Rijeci je skup najavljen u 8,30 sati ispred katedrale sv. Vida.