VANJSKOPOLITIČKI ODBOR U SLOVENIJI

Ribolovna područja narušila idiličnu posjetu

20.01.2011 u 13:30

Bionic
Reading

Izaslanstvo vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora u četvrtak se, u sklopu posjeta Sloveniji, u Ljubljani sastalo s članovima slovenskog parlamentarnog odbora za međunarodne odnose, pri čemu su parlamentarci razgovarali o jačanju parlamentarne suradnje i drugim pitanjima vezanima za međusobnu suradnju dviju država.

Kako su na konferenciji za novinare nakon susreta izjavili predsjednik saborskog vanjskopolitičkog odbora Frano Matušić i predsjednica vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Janja Klasinc, u razgovorima je bilo riječi o jačanju parlamentarne suradnje, budućoj čvršćoj suradnji dviju država u sklopu Europske unije, transgraničnim projektima, investicijama.

"I jedni i drugi zaključili smo da je prava sramota što se naši parlamentarni odbori nisu sastali već deset godina", rekla je Klasinc.

Kako je objasnio Matušić, u razgovoru je dogovorena stalna parlamentarna suradnja, pri čemu članovi hrvatskog vanjskopolitičkog odbora očekuju da će ih kolege iz Ljubljane posjetiti još ove godine.

Matušić se nada da će Slovenija biti među prvim članicama EU-a koja će ratificirati budući pristupni ugovor Hrvatske s EU-om.

Parlamentarci su se na novinarska pitanja osvrnuli i na novi hrvatski pravilnik o granicama ribolovnih područja.

Klasinc smatra da je "objava tog pravilnika doista neprimjerena, osobito u trenutku kad se Hrvatska priprema za zatvaranje 13. poglavlja (o ribarstvu) s Europskom unijom".

Po Matušićevim riječima, Hrvatski sabor nije razmatrao taj pravilnik, nego je riječ o aktu jednog ministarstva. Uz to, kako je dodao, privremenim režimom ribarenja, kako je to navedeno i u samom pravilniku, ne prejudicira se konačno rješenje za granicu na moru.

Saborsko izaslanstvo, u kojemu su uz predsjednika odbora Franu Matušića i potpredsjednik Tonino Picula te članice Vesna Pusić i Vesna Buterin, u četvrtak poslije podne trebali primiti i predsjednik slovenske vlade Borut Pahor i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.