OBJAŠNJENJE MVPEI-JA

RH nehotice povrijedila slovenski zračni prostor

27.08.2009 u 13:55

Bionic
Reading

Hrvatska je dva puta nehotice povrijedila slovenski zračni prostor, 19. lipnja i 23. srpnja ove godine, i u odgovorima na note slovenskog ministarstva vanjskih poslova objasnila okolnosti tih događaja te pozvala Sloveniju da dvije strane svoje eventualne slične probleme nastave rješavati diplomatskim putem u duhu dobrosusjedskih odnosa, izjavio je za Hinu glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun

ZAGREB - Prvi slučaj se dogodio zbog nepredviđenog prekida komunikacije između kontrole leta i pilota u trajanju od 30 sekundi, a drugi zbog jakih vjetrova u vrijeme leta zbog kojih su zrakoplovi morali odstupiti od idealne rute, objasnio je glasnogovornik.

"MVPEI smatra da navedeni elementi objašnjavaju okolnosti u kojima je došlo do nehotičnih ulazaka u slovenski zračni prostor i u noti smo pozvali MVP Slovenije da dvije strane svoje eventualne slične probleme nastave rješavati diplomatskim putem u duhu dobrosusjedskih odnosa", rekao je Dragun.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija dobio je obavijest od MORH-a o događaju koji se zbio 19. lipnja 2009. kada su dva zrakoplova tipa MIG 21 HRZ-a dočekivala zrakoplov kineskog predsjednika koji je toga dana dolazio u službeni posjet Hrvatskoj. Tada je ukazano na činjenicu da je zadatak počasne pratnje u zraku bio unaprijed isplaniran i da je obavijest o tome da će hrvatski vojni zrakoplovi letjeti u neposrednoj blizini hrvatsko-slovenske granice zagrebačka oblasna kontrola leta pravodobno uputila ljubljanskoj oblasnoj kontroli leta.

"Navedeni let bio je uobičajeni let potpuno usklađen s propisnim postupkom za takvu prigodu. Međutim, nepredviđeni prekid komunikacije između kontrole leta i pilota u trajanju od 30 sekundi doveo je do toga da su dva hrvatska vojna zrakoplova nepredviđeno ušla 8 kilometara unutar zračnog prostora Republike Slovenije. Mi smo u našoj noti posebno napomenuli da su hrvatska i slovenska kontrola leta pratile cijelo vrijeme ta dva zrakoplova, tako da je bila isključena mogućnost bilo kakvog nepovoljnog razvoja događaja", kazao je.

Drugi slučaj dogodio se 23. srpnja ove godine kada su dva školska zrakoplova HRZ-a, kako je MVPEI napomenuo u diplomatskoj noti, ušla u zračni prostor Slovenije. Prema obavijesti nadležnih hrvatskih tijela, letjeli su na prethodno najavljenoj i planiranoj ruti Zadar-Pula-Rijeka-Zadar.

"Zbog jakih vjetrova koji su se pojavili u vrijeme leta, dva hrvatska zrakoplova odstupila su od planirane idealne rute te su u vremenu od oko tri minute ušli u dodatnu sigurnosnu zonu koja se jednim dijelom u ovom području proteže i na slovenski zračni prostor", rekao je Dragun.

O ulasku hrvatskih vojnih zrakoplova u slovenski zračni prostor u četvrtak je pisao i ljubljanski dnevni list Dnevnik.