OPTIMISTIČNI GRČIĆ:

'Rezultati su ipak tu, unatoč svim kritikama'

13.05.2014 u 13:33

Bionic
Reading

Pozitivni gospodarski pokazatelji koji dolaze posljednjih mjeseci upućuju na to da bismo u prvom kvartalu mogli postići pozitivnu stopu rasta BDP-a, naglasio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić na konferenciji za novinare na kojoj je prezentirao ekonomske pokazatelje za prvi kvartal ove godine

'Svi pozitivni pokazatelji dobar su argument Vladi za to da su, unatoč svim kritikama, rezultati ipak tu', poručio je Grčić.

Uz rast industrijske proizvodnje i izvoza, Grčić je istaknuo smanjenje broja nezaposlenih na godišnjoj razini, prvi put nakon 2008. Krajem travnja registrirano je 354.449 nezaposlenih osoba, što je 0,3 posto manje nego lani. 'To je mala, ali bitna poruka', rekao je Grčić.

RTL Autor: RTL

Spomenuo je i rast javne potrošnje kao još jedne bitne komponente BDP-a, do koje je došlo zbog bržih isplata subvencija i nekih drugih državnih rashoda. 'Sve upućuje na to da bismo u prvom kvartalu mogli postići pozitivnu stopu BDP-a', optimističan je Grčić uzdajući se u zadnju procjenu Ekonomskog instituta.


Ipak, dodao je da treba gajiti nužan oprez zašto što je vrlo važno kako će javna potrošnja ubuduće utjecati na BDP. 'Fiskalna konsolidacija koja nas očekuje u iduća tri kvartala svakako neće imati pozitivan utjecaj na BDP kao što je imala u prvom kvartalu', pojasnio je Grčić.

Osvrnuo se i na zbirne pokazatelje Fine o poslovanju tvrtki u 2013. 'Cijela 2013. bila je obilježena pozitivnim trendovima u gospodarstvu. Rezultati 101.200 poduzeća bez financijskog sektora pokazuju da su prihodi u 2013. povećani za 10,4 milijarde kuna u odnosu na 2012, pri čemu je najveće povećanje zabilježeno u sektorima energetike i turizma', naglasio je Grčić dodajući da je i ukupan broj zaposlenih, mjereno odrađenim satima, porastao sa 808 na 831 tisuću.

Ohrabruje i povećanje temeljnog kapitala na razini od 12,5 milijardi kuna ili 4,1 posto. 'To je još jedan pokazatelj da kriza pomalo jenjava', rekao je Grčić.

Spomenuo je i značajan rast investicija u dugotrajnu imovinu u privatnom sektoru te smanjenje zaduženosti.