Ministar državne imovine

'Revizija narančastih oznaka za one koji ne mogu useliti u svoje domove'

21.05.2020 u 16:41

Bionic
Reading

Ministar državne imovine Mario Banožić u četvrtak je poručio da će građanima koji se prijave na javni poziv za financiranje najamine, a čije su nekretnine nakon potresa dobile narančastu oznaku, tražiti reviziju takvih oznaka zbog njihovih tvrdnji da se u njih ipak ne mogu vratiti

"Mislimo da ćemo pronaći rješenje za većinu problema stanara Cvjetnoga, a ako ne onda ćemo ih obuhvatiti jednim novim javnim pozivom", kazao je Banožić nakon razgovora s građanima u Cvjetnoga naselja.

Neskrivajući nezadovoljstvo, 20-ak stanara Cvjetnoga naselja ministru su ukazali na otvoreno pitanje smještaja građana čije su nekretnine označene narančastom naljepnicom, s obzirom da oni trenutno ne ispunjavaju uvjete za prijavu na javne pozive za dodjelu stana ili financiranja najamnine.

Banožić je podsjetio da je Vlada javni poziv Ministarstva državne imovine namijenjen financiranju najma stanova građanima čije su nekretnine dobile crvenu oznaku. 

"Ovdje u razgovoru vidimo da ima ljudi koji tvrde da su njihove oznake narančaste, ali da oni ne mogu useliti u nekretninu. Mi smo im rekli da podnesu zahtjev, a ministarstvo će po službenoj dužnosti tražiti reviziju takve oznake, odnosno ako je ona crvena, moći će ostvariti pravo", poručio je Banožić.

Revizija naljepnica jedna od prvih tema razgovora s Gradom Zagrebom

Dodao je kako će revizija naljepnica, koje označavaju jačinu oštećenja nekretnine, biti i jedna od prvih tema razgovora s Gradom Zagrebom. Poručio je da da za sve ostale, za koje se ipak utvrdi da je njihova nekretnina dobila narančastu naljepnicu, postoji potpora za sanaciju dimnjaka, krovišta, bojlere i zabatnih zidova.

Banožić je kazao kako će s Gradom Zagrebom razgovarati i o problemima stanarima Cvjetnog koji su od Grada Zagreba zatražili smještaj u gradske stanove, a iskazuju nezadovoljstvo zbog kriterija koje oni ne zadovoljavaju. 

"Vjerujem da je svima u cilju pronaći rješenje  i za one koji se ne mogu pronaći u javnom pozivu Grada Zagreba po pitanju dodjele stanova, odnosno po pitanju financiranja najma stanova od strane države", zaključio je Banožić.

U Cvjetnom naselju trenutno je smješteno 514 građana čije su nekretnine oštećene u potresu. Banožić je istaknuo da država na raspolaganju ima 30 stanova u koje bi mogla smjestiti osobe iz Cvjetnog naselja te da se promišlja o tome da će za njihovu dodjelu tražiti ispunjenje socijalnih kriterija.