EUOBSERVER O HRVATSKOJ

Rejting HDZ-a spasili američki PR-ovci?

11.05.2014 u 11:47

Bionic
Reading

Novinar Hrvoje Appelt u članku za ugledni EUobserver analizira rezultate posljednjih anketa, koje sugeriraju da će više Hrvata glasati za oporbu nego za lijevu vladajuću koaliciju: 25,1 posto birača glasat će za konzervativnu koaliciju na čelu s HDZ-om i najnepopularnijim hrvatskim političarom, a odmah iza njih jje liberalna koalicija koju predvodi SDP sa 23,7 posto glasova

Pad popularnosti vladajućih događa se usred niza USKOK-ovih istraga nad nekoliko SDP-ovaca, navodi EUobserver apostrofirajući Marinu Lovrić Merzel i Željka Sabu. U međuvremenu, loš odnos između sad već bivšeg ministra financija Slavka Linića i premijera Zorana Milanovića, kao i ozbiljna ekonomska kriza, recesija i reducirana strana ulaganja, potaknuli su glasače da promisle o tome kamo SDP-ova vlada vodi zemlju.

EUobserver piše da je SDP stoga najavio veliku koaliciju za EU izbore, u koju ulaze i umirovljenička stranka, kao i IDS koji nije bio partner na prošlogodišnjim izborima. Šef HDZ-a Tomislav Karamarko uvjeren je pak u pobjedu iako su rezultati anketa prilično tijesni.

'HDZ, koji je zapravo doveo državu u ovakav ekonomski čemer, odabrao je upravo ekonomiju kao žarište svoje kampanje te je, po savjetu američkih PR stručnjaka, odmaknuo fokus od ideoloških tema', piše EUobserver dodajući da je činjenica da se HDZ pomiče prema centru, a ne još više udesno, potvrđeno i listom za EU izbore koju predvodi iskusni diplomat Andrej Plenković. Popularna nacionalistica Ruža Tomašić šesta je na listi, a njezino uvrštenje nije uspio spriječiti ni šef europskih pučana Joseph Daul.

No unatoč intervenciji američkih PR stručnjaka, Tomislav Karamarko ostaje najnepopularniji političar u Hrvatskoj.
331238, 331062, 330738, 330593 ORaH: Jedina stranka koja raste u anketama

Novoutemeljena stranka ORaH iznenađenje je u travanjskim anketama, s potporom od 10,8 posto. Stranku je osnovala bivša SDP-ovka i ministrica zaštite okoliša Mirela Holy, druga najpopularnija političarka u zemlji s podrškom od 63 posto - prvi je predsjednik Ivo Josipović sa 68 posto.

ORaH-ov program za EU izbore utemeljen je na politici Europske zelene stranke. Danas, ORaH je treći u anketama, jedina stranka s rastućom podrškom i ispred Hrvatskih laburista, koji ima podršku od 8,8 posto i jedno mjesto u odlazećem sazivu EU parlamenta.

Nije izgledno da će radikalno desni Savez za Hrvatsku, sa 6,1 posto glasova, dobiti mjesto u EP-u, piše EUobserver navodeći da se za 11 raspoloživih mjesta natječe 275 kandidata. Velik broj lista (čak ih je 25) manje ukazuje na interes Hrvata za EP, a više za dobre radne uvjete i visoku plaću, piše EUobserver.

Cijeli članak možete pročitati ovdje