izborna kampanja

Reiner: Skraćivanje radnog vremena ključna je mjera očuvanja radnih mjesta

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 01.07.2020 16:19
  • Objavljeno 01.07.2020 u 16:19

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Član HDZ-ovog središnjeg odbora i kandidat HDZ-a u 1. izbornoj jedinici Željko Reiner u srijedu je rekao da je jedna od ključnih Vladinih gospodarskih mjera očuvanja radnih mjesta - skraćivanje radnog vremena kojom će biti obuhvaćeno do 150.000 radnika.

Pravo na tu mjeru imat će svi poslodavci koji zapošljavaju 10 i više zaposlenika, a državno sufinanciranje radnog vremena trajat će od 1. lipnja od 31.prosinca ove godine, najavio je Reiner na konferenciji za novinare.

Vlada će pripremiti i daljnje mjere, budu li potrebne

Izrazio je nadu da će se do kraja godine pandemija smiriti i da neće biti potrebne daljnje mjere, a da će ih Vlada u međuvremenu pripremiti, budu li potrebne.

Kad se pojavio COVID-19 Vlada je bila svjesna činjenice da će će izazvati ogromne gospodarske probleme i da to može dovesti do otpuštanja velikog broja radnika i zatvaranja tvrtki, istaknuo je.

Podsjetio je da su njihovi politički suparnici u SDP-u govorili da će 400.000 ljudi ostati na cesti zbog tih mjera, no to se, na sreću, nije dogodilo, rekao je Reiner.

Naveo je da je u vrlo kratkom roku donesen prvi paket mjera pomoći gospodarstvu i očuvanja radnih mjesta vrijedan 30 milijardi kuna, a pola do toga odnosilo se na otpis poslodavcima poreza i doprinosa. Velik broj poslodavaca, 103.000 poduzeća posebno srednjih, malih i obrta, zbog toga nisu morali staviti "ključ u bravu" i zatvoriti poduzeća.

Isplata plaća za 609.000 zaposlenih je pothvat bez presedana, danas više zaposlenih nego prije koronavirusa

Vlada je također omogućila isplatu plaća za više od 609.000 zaposlenih "što je pothvat bez presedana", ocijenio je Reiner napominjući kako oni nisu mogli raditi zbog epidemije koja je vladala.

Velik broj njih ostao bi bez radnih mjesta, na ulici i bez prihoda, no Vlada je našla sredstva i isplaćivala im plaće, više od 5,3 milijarde kuna, a zajedno sa doprinosima premašuje 7,7 milijardi kuna.T e mjere očuvanja radih mjesta omogućile su da Hrvatska prebrodi najgore razdoblje  s kojim je bila suočena, naglasio je Reiner.

Istaknuo je kako je danas više zaposlenih nego prije početka epidemije korone, utvrdivši kako je očito da su te mjere itekako bile učinkovite, a za njih je izdvojeno 7,5 posto hrvatskog BDP-a radi očuvanja radnih mjesta, poduzeća i isplatu plaća, održavanje likvidnosti tvrtki i obrta. Hrvatska je po tome pri samom vrhu u Europskoj uniji, i druge su zemlje pomagale svojim poduzećima, ali razmjerno nešto više BDP-a od Hrvatske su za to osigurale samo Austrija, Slovenija i Malta, naglasio je Reiner.

Za Ostojića valjda vrijede posebna pravila

Podsjetio je da je Vlada poduzela mjere za očuvanje radnih mjesta, nakon 1. lipnja za djelatnostima prijevoza, skladištenja, pružanje smještaja, pripreme usluživanja hrane i pića, iznajmljivanja i davanja u zakup, putničkim agencijama i organizatorima putovanja, na području umjetnosti, zabave i rekreacije.    

Reiner je naglasio kako je i u medicinskom smislu učinjeno puno što je rezultiralo da je Hrvatska jedna od zemalja koja ima najmanji pobol i smrtnost od koronoavirusa upozorivši kako je svaki život nenadoknadiv.

Vezano uz postupak nositelja liste Restart koalicije prevdođene SDP-om za 2. izbornu jedinicu Rajka Ostojića  koji je, bez preporuke epidemiologa HZJZ, svojevoljno otišao u samoizolaciju pa je također samoinicijativno prekinuo nakon par dana, Reiner je rekao kako Ostojić vjerojatno misli da za njega postoje neka posebna pravila te da o tome treba pitati njega.