SLOVENSKE ŽELJE

'Rehnov prijedlog može se korjenito popraviti'

10.05.2009 u 20:49

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar odbacio je u nedjelju tvrdnje slovenske oporbe da je zadnji prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna za Sloveniju "loš" i da je to rezultat nedovoljnog angažmana slovenske diplomacije

"Mi smo lobirali kao nikad do sada, ali sada ćemo se o zadnjem prijedlogu Ollija Rehna morati očitovati", rekao je Žbogar za Slovensku televiziju, reagirajući na tvrdnje bivšeg premijera Janeza Janše i bivšeg ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da je Slovenija zbog diplomatske neaktivnosti u glavnim europskim prijestolnicama dobila "loš prijedlog" o načinu rješavanja graničnog spora s Hrvatskom i da bi taj prijedlog trebalo odbiti ako ga ne bude moguće temeljito popraviti.

Slovenski mediji u nedjelju se dali veliku pozornost izjavi parlamentarnog zastupnika Franca Jurija iz stranke Zares, jedne od stranaka vladajuće koalicije, da bi Hrvatska i Slovenija trebale pristupiti razgovorima o rješenju granice na moru putem "kondominija" odnosno zajedničkog suvereniteta u "spornom dijelu" Piranskog zaljeva i na koridoru prema otvorenom moru.

Televizijska postaja POP-TV navela je međutim da slovenska diplomacija tu ideju smatra lošom i da bi pred tim rješenjem dala prednost čak i "zamrzavanju spora", dok je stručnjak za međunarodno pravo i nekadašnji ministar prometa Marko Pavliha rekao da takav prijedlog Jurija dolazi u krivo vrijeme i da je sada sve nacionalne snage u Sloveniji potrebno usmjeriti na Rehnov prijedlog.

"Mislim da se Rehnov prijedlog može korjenito popraviti", rekao je Pavliha za POP-TV.

Nositelj liste Pahorovih socijalnih demokrata na ovogodišnjim izborima za Europski parlament Zoran Thaler, inače nekadašnji ministar vanjskih poslova, izjavio je za POP-TV da nije istina da je Rehnov prijedlog za Sloveniju potpuno loš i da slovenska publika ne smije "nasjedati" na "hrvatsku propagandu".

"Po prvi put imamo situaciju da imamo jedan dokument o kojemu se može ozbiljno raspravljati. Potrebna nam je samosvijest, a ne pesimizam. Slovenija je članica Europske unije, a Rehnov prijedlog o arbitraži neće biti prihvaćen dok ne bude po mjeri Slovenije", izjavio je Thaler.