HRVATSKO-SLOVENSKI SPOR

Rehn očekuje 'konstruktivne odgovore'

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 31.03.2009 15:07
  • Objavljeno 31.03.2009 u 15:07
oli rehn

oli rehn

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je u utorak u Bruxellesu da očekuje 'konstruktivan odgovor' od Hrvatske i Slovenije na svoj novi prijedlog u vezi s okvirom za rješenje graničnog pitanja između dviju zemalja

'Od sinoć nisam provjeravao svoju elektronsku poštu tako da ne mogu reći jesu li odgovori stigli, ali očekujem da ćemo dobiti konstruktivne odgovore obiju strana', izjavio je Rehn.

Rehn je na posljednjem sastanku prošle srijede s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom iznio novi kompromisni prijedlog u vezi s okvirom unutar kojega bi djelovala stručna skupina pod vodstvom bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija

'Ahtisaarija vidim kao predsjedatelja skupine neodređenog broja stručnjaka, koja traži europsko rješenje. On ima veliko iskustvo u rješavanju sukoba i uživa veliki ugled. Osim toga ne morate biti pravnik da biste poštovali međunarodno pravo', rekao je Rehn u raspravi pred Odborom za vanjsku politiku Europskog parlamenta.

Povjerenik je time odgovorio na primjedbu zastupnice Doris Pack, koja ga je pitala za Ahtisaarijevu ulogu budući da on nije pravnik.

"Ja ne sumnjam u njega, ali on nije pravnik, on je politički posrednik. Držim da je jedini način za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora odlazak pred Međunarodni sud pravde i pronalaženje pravnog rješenja i ako Ahtisaari može pomoći u traženju temelja za to, onda u redu, nemam ništa protiv", izjavila je Doris Pack.

Slovenski zastupnik Jelko Kacin rekao je u raspravi kako ne razumije izjave političkih vođa u Hrvatskoj koji s jedne strane "kažu da žele završiti pregovore do kraja 2009. a s druge strane, kažu da im se ne žuri". Kacin na taj način interpretira izjave da Hrvatska ne želi ući u EU po cijenu teritorijalnih ustupaka.

"Hrvatska je u predizbornoj vrućici i ako predsjednik vlade i države govore da im se ne žuri, čini mi se da se žuri hrvatskim građanima, hrvatskom gospodarstvu i zapadnom Balkanu", rekao je Kacin. Dodao je da će odgovor slovenske vlade na novi kompromisni prijedlog povjerenika Rehna biti "apsolutno pozitivan".

Na posljednjem trojnom sastanku Rehna, Jandrokovića i Žbogara obavljena je preliminarna rasprava o prijedlogu, a dvije su se strane obvezale da će brzo odgovoriti na njega. Sljedeći trojni sastanak predviđen je za srijedu.

Povjerenik Rehn je rekao da su obje strane pristale potpisati da nijedan dokument nastao nakon proglašenja neovisnosti 25. lipnja 1991. godine ne prejudicira granicu. Rehn je rekao da je do sada s ministrima vanjskih poslova dviju zemalja imao 'oštrih, ali srdačnih razgovora u konstruktivnom duhu'.

Istaknuo je da se pregovara o izboru metode kojom bi se rješavalo granično pitanje, a koja je predviđena Poveljom UN-a i Pregovaračkim okvirom. Rehn nije htio ni potvrditi ni opovrgnuti mogućnost da bi na sastanku u srijedu mogao sudjelovati i Ahtisaari. 'Možda ćemo se sastati, a možda i nećemo, vidjet ću', rekao je Rehn.

Neki mediji su iz činjenice da u srijedu u Bruxellesu boravi bivši finski predsjednik izveli zaključak da nije isključeno da će se i on pridružiti trojnom sastanku Rehna, Žbogara i Jandrokovića, ali o tome nema nikakve potvrde. Ahtisaari u srijedu ujutro u Bruxelles dolazi kao dobitnik Nobelove nagrade za mir, zajedno s dobitnikom Nobelove nagrade za medicinu Lucom Montagnierom, i to na poziv predsjednika Europskog parlamenta Hansa-Gerta Poetteringa.

'S Ahtisaarijem redovitom kontaktiram. Čak i preko telefona možemo razgovarati našim kodiranim jezikom, koji u najmanju ruku otežava posao obavještajnim službama jer moraju naći prevoditelje za finski', našalio se Rehn na račun svoga materinjeg jezika.

Rehn je izrazio želju da obje strane omekšaju svoje početna stajališta, ističući da se svi moraju usredočiti na buduća rješenja, a iza sebe ostaviti prošlost. Također je upozorio na negativnu retoriku u obje zemlje.

Povjerenik je rekao da je došlo vrijeme da se riješi granični prijepor, koji se neuspješno pokušava riješiti već 18 godina.

Spomenuo je i dva neuspješna pokušaja - sporazum Drnovšek-Račan iz 2001. godine i Bledski dogovor iz 2007.

'Bledski dogovor između premijera Ive Sanadera i Janeza Janše bio je da se to riješi pred Međunarodnim sudom pravde, pod uvjetom da se stručne skupine dogovore o uvjetima. Takav dogovor nikada nije postignut, što nije iznenađenje, jer ako takvu vrstu pitanja predate svojim pravnicima, ne možete očekivati kompromis, nego još više konfrontacija', rekao je Rehn.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi