NEGATIVNE REAKCIJE

Regionalni mediji bruje o slavlju nogometaša s kontroverznim pjevačem Thompsonom

17.07.2018 u 12:21

Bionic
Reading

Ulazak Marka Perkovića Thompsona u autobus u kojem su hrvatski nogometaši proslavljali osvojenu srebrnu medalju na Svjetskog nogometnog prvenstva u nogometu igranog u Rusiji odjeknuo je i izvan granica Hrvatske, posebno u bližem susjedstvu

Užarile su se društvene mreže i medijske platforme, a o Thompsonu su pisali i strani mediji. Posebno su se uskomešali srpski mediji, koji burno reagiraju gdje god se pojavi ovaj pjevač.

Večernje novosti, koje ni inače nemaju blagonaklon stav prema Hrvatskoj, žučno pišu da se 'simbol ustaštva i srbomrziteljski pjevač brže-bolje uvalio igračima i stručnom stožeru u autobus'.

Navode i da su ga igrači oduševljeno dočekali, poput Ivana Rakitića, koji je na Instagramu objavio zajedničku fotografiju. No također navode da se na slavlju pjevala i pjesma 'Bojna Čavoglave', što nije točno.

B92 također piše o Thompsonu objašnjavajući svojim čitateljima da je jedan od najboljih igrača Vatrenih Ivan Rakitić objavio fotografiju s pjevačem poznatom po, kako kažu, nacionalističkim pjesmama. 'Stigao je kralj! Jedan jedini! Idemo Hrvatska', prenose riječi koje je napisao Rakitić na Instagramu. Podsjetili su i da su Hrvati pobjedu nad Argentinom proslavili uz Thompsonovu pjesmu 'Bojna Čavoglave', nastalu za vrijeme rata 1991. godine.

Blic se također osvrće na Thompsona i piše 'Hrvati, mogli ste i bez toga'. Taj medij je već ranije problematizirao to što hrvatski nogometaši slave pobjede uz Thompsonove pjesme.

'Ne treba biti previše mudar pa zaključiti da je sve moglo proći i bez pjevača koji je veličao zločine nad Srbima te da je sve moglo proteći u mnogo pozitivnijem tonu. Hrvati jesu svjetski vicešampioni, ali im proslava uz čovjeka koji je veličao zločine nikako nije bila potrebna', smatraju u Blicu.

Vrijeđanje preko ruba svake pristojnosti u tabloidima kao što su Informer, Alo, Kurir ili Telegraf nema smisla prenositi.

  • +36
Najbolje fotografije dočeka Vatrenih Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Slovenski portal 24ur također piše kako se hrvatskim reprezentativcima u autobusu kojim su se vozili od aerodroma do centra pridružio Thompson, kojeg nazivaju kontroverznim pjevačem. Navode da su se zajednički veselili i svi redom fotografirali te podijelili slike na društvenim mrežama. Objavili su i fotke Ivana Rakitića, Ivana Perišića i Dominika Livakovića s Thompsonom s Instagrama.

'Fotografije su, razumljivo, izazvale neodobravanje, osudu javnosti i brojne reakcije po društvenim mrežama jer patriotizam ima svoje granice, ali se nogometaši nalaze u nekoj vrsti transa i vjerojatno nisu ni svjesni (ili ne razumiju) razmjere svojih postupaka', navodi se u tekstu 24ura. Ovaj medij piše da su Luka Modrić i izbornik Zlatko Dalić pozvali Thompsona da pjeva pred tisućama navijača koji su ih čekali na Trgu bana Jelačića iako ga organizatori nisu uvrstili u službeni program proslave.

Ljubljansko Delo navodi da se radi o etičkoj dilemi i pita se je li bilo primjereno da se nogometašima u proslavi pridruži kontroverzni glazbenik Marko Perković Thompson. Navode da se pjevača povezuje s nacizmom, fašizmom i netolerancijom te podsjećaju da mu je prošle godine zabranjen nastup u Mariboru.

  • +28
Vatreni iz autobusa pozdravljaju navijače Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Sarajevski portal Klix.ba također je spomenuo Thompsona te navodi da se Vatrenima priključio od samog početka slavlja.

Pišu da organizatori nisu bili predvidjeli da Thompson sudjeluje na slavlju na Trgu bana Jelačića, ali su napravili iznimku i dozvolili mu da otpjeva pjesmu 'Lijepa li si', u kojoj se spominje tzv. Herceg-Bosna.

Bosanskohercegovački medij Dnevni avaz također piše da se nogometašima priključio u slavlju kontroverzni pjevač Thompson te prenose izjavu Kreše Beljaka, predsjednika HSS-a, koji je na Twitteru napisao: 'Mora mi smeće fašističko dan pokvariti... Ali neće, nab.... i njega i sve fašiste!!! Ignore! Danas samo Hrvatska!!!'

  • +3
Vatreni u autobusu Izvor: Društvene mreže / Autor: Instagram