USKORO

Reciklirajte otpad, inače će vas ministarstvo kazniti!

07.05.2014 u 08:28

Bionic
Reading

Propao je zagrebački pilot-projekt odvajanja otpada u posebne vrećice, jer se svemu odzavalo tek jedan posto od sedam tisuća kućanstava. Od 1. srpnja, svi gradovi i općine trebali bi prisiliti građane da recikliraju otpad inače će ih ministarstvo zaštite okoliša kazniti

Posebne vrećice od 1. srpnja trebale bi stizati u poštanski pretinac svakog zagrebačkog kućanstva. A gradske vlasti već dva mjeseca isprobavaju kako će to izgledati, no rijetki su se ponašali odgovorno.

U sklopu pilot-projekta podijeljeno je 300 tisuća vrećica u 7.000 tisuća kućanstava.

'Nismo zadovoljni korištenjem vrećica; samo 1,2 posto građana koristilo je vrećice koje smo im poslali', izjavio je voditelj podružnice Čistoća Zagreb Miljenko Benko za RTL.

Usprkos poraznom rezultatu, gradske vlasti ne odustaju. Postoji vrećica koju će svi Zagrepčani u budućnosti morati koristiti, jer samo će ovu vrećicu djelatnici Čistoće skupljati. U protivnom...
'Oni kvartovi koji budu prednjačili u prikupljanju otpada imat će manje račune, a oni koji ne budu, imat će veće...', kazao je Milan Bandić.

I ostatak Hrvatske sprema se za 1. srpnja. U Splitu je ove godine postavljeno 300 novih kontejnera za reciklažu i najavljuje se prikupljanje od vrata do vrata u staroj jezgri. Dok je Osijek dosad podijelio 25 tisuća posuda za odvajanje papira, a i svako kućanstvo će dobiti 12 vreća za odvajanje plastike. U ministarstvu najavljuju – ako ne vidimo rezultate, slijede kazne za lokalne vlasti.

'Ako bude nužno inspekcija će obaviti nadzor. Kazne su visoke, oko nekoliko stotina tisuća kuna', izjavila je Sanja Radović iz Ministarstva zaštite okoliša.

U Rijeci uzvraćaju ministarstvu. Još nije donesen zakon kojim bi se građani mogli prisiliti na recikliranje.

328389,315010,156282,320491