KRESANJE TROŠKOVA

'Rebalans proračuna HRT-a pun je fraza i metafizike'

19.05.2009 u 17:45

Bionic
Reading

Programsko vijeće HRT-a na današnjoj je sjednici na doradu vratilo prijedlog rebalansa Poslovnog plana HRT-a za 2009. zatraživši da se ono zatim dostavi Vijeću na drugo čitanje

Tijekom rasprave o prijedlogu rebalansa član Vijeća Đuro Popijač rekao je da je nekoliko članova vijeća već ranije upozoravalo da su planovi za ovu godinu nerealni. Pišete da se očekuju za 130 milijuna kuna manji prihodi od marketinga nego u prošloj godini te da za toliko treba smanjiti potrošnju, a ne pišete koju potrošnju i potrošnju čega, kazao je Popijač ocijenivši da je prijedlog rebalansa "prepun fraza i metafizike".

Ustvrdio je da dokumentu nedostaje i operativna provedba mjera te da je oglašavanje u prva četiri mjeseca palo za 15 posto.

Član Vijeća Hašim Bahtijari upozorio je da se rebalansom u ukupnom prihodu sve više povećava prihod od pristojbe, a sve manje od marketinga dok je predsjednik Programskog vijeća HRT-a Zdenko Ljevak kazao da rebalans ne smije biti odvojen od programske orjentacije, jer je to usko vezano.

Glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić priznao je da se prihodi od pristojbe ostvaruju po planu, ali da se smanjuju prihodi od marketinga. Istaknuo je da se rebalansom želi smanjiti troškove svih stavki, ali ne i onih koje utječu na kvalitetu programa Hrvatskog radija i HTV-a.

Rukovoditelj općih i zajedničkih poslova HRT-a Ivan Škoro rekao je da ne misle smanjivati plaće osoblja, ali da se priprema program umirovljenja svih zaposlenika koji imaju uvjete za mirovinu te će se smanjiti broj honorarnih suradnika.

Tijekom rasprave o programu HRT-a između dvije sjednice Vijeća pojedini vijećnici su, uz pohvale pojedinim emisijama, ocijenili da je HTV-ova emisija o praćenju rezultata izbora bila loša. Članica Vijeća Marina Škrabalo smatra da je nedjeljna emisija bila izuzetno naporna za voditelje, one koji su sudjelovali te za gledatelje. Ustvrdila je da je u emisiji bilo više grešaka iz poznavanja obične statistike, a lošim je ocijenila i izbor gostiju.

Darinka Janjanin, članica Vijeća, upozorila je na "krajnje cirkusantski" način na koji HTV prati 'slučaj Glavaš', a izrazila je i nezadovoljstvo prijenosom komemoracije u Jasenovcu.

Glavna urednica informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzić rekla je da je odbila prijedlog Aleksandra Stankovića da mu u emisiji "Nedjeljom u 2" gostuje Branimir Glavaš.

Vijeće HRT-a je na kraju sjednice većinom glasova podržalo zamolbu predsjednika Programskog vijeća HRT-a, Zdenka Ljevka, da se od Hrvatskog sabora zatraži pokretanje postupka njegova razrješenja. Dodao je kako razrješenje traži iz osobnih razloga.