DOMAĆA PAMET

Razvijeno novo hrvatsko računalo: VIDI X za STEM edukaciju u školama

24.02.2021 u 09:50

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je napravljeno novo računalo i to za obrazovanje, a riječ je o pandanu BBC-jeva računala micro:bit koje se kod nas koristi u STEM edukaciji u školama, piše u srijedu Jutarnji list

Ime novog hrvatskog računala je VIDI X. Tehnički, to je mikroračunalo otvorenog koda namijenjeno STEM edukaciji u školama, koje je u Hrvatskoj dizajnirala i proizvela grupa domaćih tvrtki okupljenih oko tehnološko-medijske kuće Vidi. Među inima, na projektu su radili Byte Lab Grupa, Rimac Automobili i Gideon Brothers.

Tomislav Kotnik, osnivač i direktor Vidija, kaže da se novo hrvatsko računalo razvija već dulje od godinu i pol. Sada, ističe, pripremaju prvu seriju koju će isporučiti za praktičan rad u škole.

„Dosad smo napravili 500 mikroračunala VIDI X i sada ih planiramo proizvesti još 500, čime očekujemo da ćemo do kraja ove školske godine pokriti 50 škola koje su se same prijavile da na njemu počnu raditi projekte s učenicima, kaže Kotnik.

Dodaje da im je cilj u idućih nekoliko godina isporučiti računala u tisuću škola i fakulteta te ga tako učiniti dostupnim za 400.000 učenika i studenata.

„Mikroračunala su se pokazala kao odličan alat za STEM edukaciju u obrazovnom sustavu, a mi smo to željeli podići na još višu razinu. Mikroračunalo VIDI X nije kupljeno u Engleskoj, Njemačkoj ili Kini, dovezeno ovamo i isporučeno školama, nego smo okupili hrvatske proizvođače hardvera i domaće stručnjake te smo dizajnirali i naručili ovdje u Hrvatskoj proizvodnju tog računala, kaže Kotnik.

Matija Puškar, suosnivač i direktor Byte Lab Grupe, koja je dosad razvijala i proizvodila hardver za kompanije poput 3M-a, Philipsa i ABUS-a, kaže da su se uključili u projekt upravo iz tog razloga. Byte Lab Grupa zaslužna je za inicijalni razvoj novog mikroračunala i radi na njegovoj proizvodnji, donosi Jutarnji list.