DVOJBENA NEPRISTRANOST

Razotkrivena besplatna putovanja eurokrata iz moćne briselske uprave: 'Ovo je baš jadno'

19.04.2023 u 15:36

Bionic
Reading

Sve je više poziva Europskoj komisiji da razjasni koliko su besplatnih putovanja njezini dužnosnici prihvatili od lobista i odvjetničkih društava nakon što je Politico otkrio da su službenici u Glavnoj upravi za tržišno natjecanje lani sudjelovali u 150 misija koje je u potpunosti ili djelomično platila 'treća strana', a da su najmanje 23 misije barem djelomično financirale odvjetničke i konzultantske tvrtke ili industrijske grupe

To je otkriće izazvalo zabrinutost među političarima i borcima za transparentnost, a oni strahuju da su odnosi između industrijskih lobista i dužnosnika EU-a odgovornih za reguliranje nekih od najvećih svjetskih kompanija i najvrjednijih poslovnih ugovora već sada pretijesni.

'Ovo je baš jadno', rekao je za Politico René Repasi, njemački član Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) u Europskom parlamentu. Po njemu, rizik da je osoblje putovalo na račun onih koji možda rade za tvrtke što ih Komisija istražuje 'baca nesretnu sumnju na nepristranost' Glavne uprave za tržišno natjecanje. Repasi ne vidi nikakav problem u prihvaćanju takvih poziva sa sveučilišta, jer je 'čak i dobro' da Komisija 'dijeli svoje uvide sa studentima i istraživačima'.

Ovo otkriće pojačava pritisak na glavne institucije Europske unije, a koje u jeku niza skandala i optužbi za korupciju nastoje vratiti svoju reputaciju onih koje se etično ponašaju. Komisija je u ožujku pooštrila pravila o putnim troškovima nakon što je Politico otkrio da je bivši direktor uprave Europske komisije za mobilnost i transport Henrik Hololei potpisao vlastite besplatne letove za Katar. Dužnosnici više ne mogu prihvaćati sponzorirana putovanja ili smještaj, osim ako ih plaćaju sveučilišta, vlade EU-a i velike međunarodne organizacije poput Ujedinjenih naroda ili G20.

Interna pravila Europskog parlamenta o putovanjima su jasnija: zastupnici moraju prijaviti putovanja, smještaj i dnevnice koje su platile treće strane do kraja mjeseca nakon svakog putovanja. Povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager rekla je da će izvršna vlast EU-a istražiti lanjska putovanja preko odvjetničkih tvrtki i industrijskih grupa. 'Moramo utvrditi činjenice', rekla je za Politico.

Ona smatra da je 'prerano reći' hoće li nova pravila smanjiti broj takvih putovanja, no drugi kažu da su učinci novog režima već vidljivi. Nekoliko dužnosnika reklo je da su se morali povući s konferencija i sudjelovati online zbog ograničenog proračuna Komisije. 'Mislim da je jako važno da ne gušimo naš rad jer je svaka misija opravdana... Ne putujete iz zadovoljstva kada putujete zbog posla', kazala je Vestager.

Glasnogovornica Komisije Arianna Podestà rekla je, između ostalog, da Komisija cilja smanjiti svoj ugljični otisak i potiče osoblje da sudjeluje u raznim događajima putem videa. Plaćena putovanja moćne uprave za tržišno natjecanje mogu biti posebno osjetljiva zbog njezine uloge u odobravanju poslova vrijednih milijarde dolara i istrazi nekih od najvećih svjetskih kompanija, a žučnih rasprava oko odlaska nekih viših dužnosnika za tržišno natjecanje u odvjetničke ili konzultantske tvrtke bilo je i ranije.