JEDAN VOJNIK POGINUO

Razmjena topničke vatre između dviju Koreja

23.11.2010 u 08:15

Bionic
Reading

Jedan je južnokorejski vojnik poginuo a 13 ih je ranjeno u utorak kad je vojska Sjeverne Koreje otvorila topničku vatru prema otoku Yoenpyeongu u Žutom moru, potvrdio je stožer južnokorejske vojske u Seulu

Južnokorejska vojska odgovorila je na topničku vatru a odmah je izdana naredba o uvođenju najvišeg stupnja pripravnosti. Vojni zrakoplovi su poslani u područje u kojem se dogodio incident, potvrdilo je ministarstvo obrane u Seulu.

Agencija Reuters navodi da su se odmah sastali članovi užeg kabineta i predsjednikovi savjetnici a da je predsjednik Lee Myung-bak kazao da želi spriječiti da razmjena topničke vatre preraste u veći sukob, navodi Yonhap. Najavljen je sastanak najviših dužnosnika središnje južnokorejske banke.

Televizijski kanal YTN prikazuje snimke na kojima se vidi gust dim koji se podiže sa otoka. U svojim izvješćima YTN navodi da je zapaljeno 60 do 70 objekata te stanovništvo napušta otok bježeći u ribarskim brodovima. Drugi izvori navode da je u granatiranju oštećeno 10 kuća.

Oko 1000 južnokorejskih vojnika smješteno je na otoku Yoenpyeongu 12 kilometara od sjevernokorejske obale. na tom području bogatom ribom i prije je bilo pomorskih incidenata.

Incident se dogodio u vrijeme kad Stephen Bosworth, posebni američki izaslanik za Sjevernu Koreju, dolazi u posjet Kini da bi razgovarao o sjevernokorejskom nuklearnom programu i pregovorima o toj temi.