SVJETONAZORSKA PITANJA

Vjeroučiteljica osmašima zadala kontroverzan zadatak, ravnateljica škole je brani: To je dokument Europske komisije, ali dodala je neke osobe...

05.03.2021 u 13:10

Bionic
Reading

Sandra Krpan, ravnateljica OŠ Milan Brozović iz Kastva, govorila je za N1 o upitniku što ga je vjeroučiteljica u toj školi dala učenicima osmog razreda da ispune, odnosno da od ponuđenih osoba s popisa odaberu tri s kojima bi dijelili mjesto u kupeu, te da objasne zašto

Na popisu osoba o kojima je bila riječ u upitniku su: homoseksualac, srpski vojnik iz Bosne, afrička žena koja prodaje proizvode od kože, mladi umjetnik koji ima AIDS, reper, Indijka s djeteom, prostitutka iz Berlina, engleski nogometaš, turska glumica, hrvatski tajkun, Jehovin svjedok, kompjutorski haker, liječnik specijalist za abortuse i stari redovnik s Biblijom u rukama.

'Doista ne bih to nazvala niti skandalom niti mrljom na školi. Ja sam razgovarala s vjeroučiteljicom. Ona je rekla da je na taj način htjela naučiti učenike da nemaju predrasude prema različitim ljudima. Shvaćamo da ta pitanja mogu izazvati kontroverzu', komentirala je ravnateljica OŠ Milan Brozović iz Kastva Sandra Krpan za N1 Televiziju i dodala:

'Vodila se jednim dokumentom Europske komisije, imam ga u rukama, Education pack. Ovdje su ta pitanja. I, doista, ovdje se govori o srpskom vojniku iz Bosne. Činjenica je da je vjeroučiteljica i dodala neka imena, ali doista ne vjerujem iz razgovora s njom da joj je bila namjera ikoga uvrijediti ili povrijediti.'

'Mi apsolutno kao škola zagovaramo različitost i ako je došlo do bilo kakvih krivih poruka prema učenicima, to ćemo dodatno istražiti', rekla je.

Po tome bi ispalo da je vjeroučiteljica upitnikom htjela kod djece izazvati razvoj svijesti prema uvažavanju različitosti, zanimalo je reportera.

'Tako je. Još nismo razgovarali s učenicima koji su bili na nastavi vjeronauka. Poznavajući vjeroučiteljicu, ja doista mislim da je bilo tako', potvrdila je ravnateljica i kazala:

'Nije bilo prigovora na nju da je netolerantna ili da zagovara mržnju.'

'Ja mislim da nije dobro da u našem medijskom prostoru dolazi do linča. Prvo trebamo saslušati sve koji su sudjelovali na tom satu”, najavila je da će se u školi dodatno provjeravati s učenicima kako je to izgledalo.

U svakom slučaju, istaknula je:

'Nismo imali danas pozive roditelja.'

'Možemo govoriti o tome što je vjeroučiteljica dodala neke osobe…', potvrdila je da je popis osoba iz vjeroučiteljičinog popisa ipak različit od onog u edukativnom dokumentu EK-a na koji se sada poziva.

'Neke osobe koje su kod vjeroučiteljice, nisu u ovom materijalu', kazala je vjeroučiteljica, ali i inzistirala da 'nema nikakve dvojbe' u dobre namjere vjeroučiteljice.

Reporter je ravnateljicu pitao: 'Je li to primjerena razina sadržaja za učenike osmog razreda?'

'To će se tek provjeriti… Slažem se, to će se tek utvrditi.'