Ante ćorušić

Ravnatelj Rebra: Covid kod trudnica uzrokuje pet do šest puta veću potrebu za respiratorom nego kod žene iste dobi koja nije trudna

25.11.2021 u 10:02

Bionic
Reading

Rebro sprema još jedan odjel za covid pozitivne bolesnike, novih 40-ak kreveta, otkrio je ravnatelj Ante Ćorušić gostujući na HRT-u. Komentirao je i pitanje cijepljenja trudnica

'Rebro danas ima 212 covid postelja, od kojih 40-ak intenzivnih. Od danas popodne spremamo još jedan odjel s 45 postelja, tako da ćemo imati preko vikenda 257 covid postelja. Naš maksimum je 250 do 270 postelja, a da ne pate ostali pacijenti koji su covid negativni... Malo smo se prenapregnuli, ali funkcioniramo. Umorni smo, ali mislim da ćemo izdržati', rekao je ravnatelj najveće bolnice u državi Ante Ćorušić gostujući u HRT-ovoj emisji 'Dobro jutro, Hrvatska'.

Na aktualnih 212 postelja angažirano je 250 djelatnika, što je zadovoljavajuća brojka, ocijenio je Ćorušić. 'U prvom valu je bilo malo drugačije, sad smo u jedinice intenzivne njege i covid odjel stavili ljude kojima je to i struka. To su ponajprije pulmolozi, anesteziolozi, kardiolozi, ljudi koji znaju liječiti te ljude', istaknuo je.

  • +22
Velike gužve za cijepljenje na Zagrebačkom Velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Kad je riječ o trudnicama, rekao je kako je uvriježeno pravilo da se kod nekih zbivanja u trudnoći u prvom tromjesečju ne daju lijekovi, da se ne cijepe.

'Kako je ovo nova bolest i odnosi živote trudnica, na podacima iz SAD-a i Njemačke na uzorku od 235 tisuća trudnica, od kojih je 35 tisuća cijepljeno, a da nisu znale da su trudne, nije bilo nekih većih komplikacija i posljedica u odnosu na žene iste životne dobi koje nisu cijepljene i koje nisu trudne. Cijepljenje u trudnoći - da, jer se cjepivom trudnica štiti od bolesti. Bolest covid-19 kod trudnica uzrokuje pet do šest puta veću potrebu za respiratorom nego kod žene iste životne dobi koja nije trudna. Cijepljenjem od početka štiti se majka i dijete', istaknuo je Ćorušić.

O covid potvrdama i zaposlenicima bolnice

'Imamo 6207 zaposlenika, od tog broja liječnika je blizu tisuću, procijepljenost liječnika je viša od 90 posto kad zbrojimo one koji su preboljeli. Kod sestara je njih više od 75 posto koje imaju covid potvrdu. I kod pomoćnog osoblja raste cijepljenost. Onih koji se nisu cijepili, nisu preboljeli i odbijaju se testirati je vrlo malo. Sveukupno ih je bilo devet. Od toga smo podijelili sada četiri otkaza ugovora o radu, a jedna djelatnica je sama dala otkaz kada se nije željela testirati, isteklo je vrijeme, iskoristila sva prava i sama dala otkaz', rekao je Ćorušić.