PROGRAMSKO VIJEĆE

Ravnatelj programa HRT-a: Serija o NDH povjesničara Klasića bit će prikazana najesen

26.04.2021 u 18:01

Bionic
Reading

Programsko vijeće HRT-a u ponedjeljak je prihvatilo izvješće o provedbi nabave djela od neovisnih proizvođača za 2020. u kojoj je za ta djela iz tzv. vanjske produkcije HRT izdvojio oko 87,2 milijuna kuna u bruto iznosu što je oko 16 milijuna kuna više od propisane zakonske obveze

“HRT je za djela neovisnih proizvođača proizvedena na hrvatskom jeziku izdvojio oko 80,2 milijuna kuna i oko 6,9 milijuna kuna za djela koja nisu izvorno proizvedena na hrvatskom jeziku”, kazala je Lidija Katarina Matančević Preradović, rukovoditeljica Radne jedinice Odabir i nabava programskog sadržaja HRT-a.

Naglasila je i kako je u 2020. broj neovisnih proizvođača djela zainteresiranih za suradnju s HRT-om povećao na 410, što je značajno povećanje u usporedbi s 360 koliko ih je bilo 2019. Najviše novca, čak 58,1posto ili 39,8 milijuna kuna (neto) od neovisnih proizvođača izdvojeno je za dramski program, slijedi 25,8 posto ili 16,9 milijuna kuna za dokumentarni program te za zabavni program 8,16 posto ili 5,3 milijuna kuna.

Za glazbene sadržaje, programe za djecu i mlade, obrazovanje i znanost i kulturu nabavljenu iz vanjske produkcije, izdvojeno je ukupno oko pet milijuna kuna ili 7,85 posto.

Prema njezinim riječima, lani je došlo do značajnijeg prebacivanja zakonske obaveze od 15 posto nabave programskog sadržaja od neovisnih proizvođača kojom je bila propisana minimalna vrijednost nabave od 71,2 milijun kuna,

Za izvješće o provedbi HRT-ove nabave programa iz tzv. vanjske produkcije glasalo je sedam članova Programskog vijeća, tri su bila suzdržana, a jedan protiv. Najviše primjedbi odnosilo se na nabavu djela sadržaja koji je, kako su članovi Vijeća isticali, mogao i trebao biti napravljen u HRT-ovoj produkciji, ali i na plaćenu cijenu za neke od uspješnih dramskih serija iz vanjske produkcije emitiranih na HRT-u.

“Svi znamo koliko su zahtjevne serije kao što su “Dnevnik velikog Perice”, “Crno-bijeli svijet” ili “Novine”. Sve te serije koštaju od oko milijun do 1,3 milijuna kuna po epizodi koliko je koštao “Dnevnik velikog Perice”. Međutim, imamo seriju “Nestali” koja koštala i do 1,9 milijuna kuna po epizodi. Ne može epizoda “Crno-bijelog svijeta” koštati milijun, a “Nestalih” 1,9 milijuna kuna. To su preveliki nesrazmjeri u cijeni. Ne znam što rade producenti, ali ovakva procjena je na štetu HRT-a”, rekao je Stipe Alfier, član Vijeća iz redova zaposlenika HRT-a.

U ime HRT-a odgovorio mu je ravnatelj programa Renato Kunić navodeći da razloge za razliku u toj cijeni treba potražiti i u najmu vojne tehnike i cijeni pirotehnike potrebne za snimanje “Nestalih”, a Matančević Preradović dodala je i veće troškove postprodukcije i CGI-ja za tu seriju.

Vodstvo HRT-a izvijestilo je i o utjecaju pandemije COVID-19 na programske obaveze kao i smanjenom obimu proizvodnje, uvođenju rada u A i B timovima na HRT-u što su ujedno i razlozi privremene obustave proizvodnje, ali i emitiranja nekih emisija.

Član Programskog vijeća HRT-a Vlaho Bogišić zatražio je od vodstva javne radiotelevizije posebno obzirno izvještavanje o žrtvama pandemije u programu radija i televizije, a Stipe Alfier dodao je i kako bi se, u sklopu toga, mogla prenositi i misa za žrtve pandemije, a ne misa u kojoj svećenik poziva za koga treba glasati ili ne glasati. Upravo oko HRT-ova prijenosa te mise sa spornom porukom svećenika, oglasio se i Renato Kunić.

“HRT ne određuje svećenike na misama, njih predlaže Nadbiskupski duhovni stol. Na to mi ne možemo utjecati, čak ni na ono što u propovijedi govore”, kazao je Kunić.

Tijekom rasprave o praćenju ispunjenju obaveza HRT-a definiranih Zakonom o HRT-u i Ugovorom s Vladom RH, Alfier je podsjetio na posljednji izvještaj međunarodne nevladine organizacije 'Reporteri bez granica' u kojem se navodi da je HRT pod utjecajem Vlade i premijera Andreja Plenkovića, na sporni prilog u TV kalendaru o pismima upućenim Adolfu Hitleru, te upitao kada će napokon na HRT-u biti prikazana serija o NDH-u povjesničara Hrvoje Klasića.

Kunić je odgovorio kako je jedina “dodirna” točka koju ima s predstavnicima vlasti ona koju ima prema Programskom vijeću i Nadzornom odboru HRT-a, da će za sporni prilog u TV kalendaru zatražiti očitovanje odgovornih te da će serija o NDH biti prikazana najesen.

Na sjednici Programskog vijeća HRT-a spomenulo se i da je, između ostaloga, zaprimljena predstavka kojom se, kako je otkrio Alfier, traže kadrovske smjene na HRT-u zbog intervjua s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) mitropolitom Porfirijem. Na sjednici Vijeća HRT-a razgovarano je o kvaliteti tog intervjua, s Alfierovom ocjenom kako je riječ o 'prestižnom materijalu' te da “HRT može biti samo sretna što je imala intervju s Porfirijem”.