INICIJATIVA ZA UGLED JAVNE TELEVIZIJE

Ravnatelj HRT-a kažnjava novinare i urednike

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 29.03.2011 13:53
  • Objavljeno 29.03.2011 u 12:14
Mislav Stipić

Mislav Stipić

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Ravnatelj HTV-a Mislav Stipić obmanuo je Programsko vijeće, upozorili su Ogranak Hrvatskog novinarskog društva pri HRT-u i Sindikat novinara HTV-a

U pismu Programskom vijeću podsjetili su na Inicijativu za vraćanje ugleda HTV-a koju je potpisala većina novinara Informativnog programa javne televizije, zbog čega potpisnici trpe pritiske, o čemu bi trebalo biti riječi i na današnjoj sjednici Programskog vijeća.

Na prošloj sjednici, naime, Stipić je na pitanje vijećnika Ante Tomića o pritiscima na potpisnike Inicijative kazao: 'Nitko tko se bavi građanskim aktivnostima bilo koje vrste neće snositi posljedice.' No time je Stipić, smatraju Ogranak HND-a pri HRT-u i Sindikat novinara HTV-a, obmanuo Programsko vijeće.

Kako navode u pismu Programskom vijeću, 'novinari koji su potpisali Inicijativu snose posljedice. Mlade novinare se zastrašuje. Urednicima koji su preuzeli nove odgovornosti u programu obećani su novi ugovori, ali ih nikad nisu potpisali. Smjenjuju se urednici redakcija, potpisnici te inicijative. Na njihovo mjesto, naravno, postavljaju se oni koji istu nisu potpisali.'

Ističu da 'ova inicijativa ni po kojem kriteriju nije građanska aktivnost premda uprava stavljanje stručnih novinarskih kriterija u prvi plan zaista shvaća kao građansku aktivnost i vrši odmazdu zbog toga. Inicijativa je upozorenje na neprofesionalizam koji se itekako ogleda u drastičnom padu gledanosti i kvalitete programa, što izravno šteti osnovnoj funkciji HRT-a kao javnog servisa'.

'S obzirom na ozbiljnost situacije u Informativnom programu HTV-a, smatramo da bi Programsko vijeće trebalo proučiti i raspraviti Inicijativu koja odražava stajalište više od polovice novinara Informativnog programa HTV-a', zaključuju Ogranak HND-a pri HRT-u i Sindikat novinara HTV-a u pismu Programskom vijeću HRT-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!