HAKERSKI NAPAD IZ SRBIJE

Ratnim strahotama Jasenovca zasuli web vukovarskog veleučilišta

13.02.2013 u 13:31

Bionic
Reading

U jutarnjim satima hakirana je internetska stranica Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru. Ubrzo je neovlašteno 'zagađenje' internetske stranice uklonjeno, a stranica trenutačno funkcionira bez problema

Internetska stranica Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru jutros je pretrpjela hakerski napad. Uz poruku: 'Evo mali članak o vašoj istoriji koju ste zaboravili i ne učite vašu decu' koju potpisuje hakerski kolektiv 'Tesla Team' iz Srbije, po internetskoj stranici Veleučilišta bile su zalijepljene brojne fotografije iz logora Jasenovac te ostalih ratnih strahota iz Drugog svjetskog rata. Da je do napada na internetsku stranicu uistinu došlo, Hrvatskom radiju Vukovar je potvrdila dekanica Veleučilišta Gordana Bujišić, koja je informaciju o napadu njihove stranice primila e-mailom od Tesla Teama.

'To je meni došlo na e-mail od pošiljatelja Tesla Teama', rekla je Bujišić.

Igor Bilandžić, sistem inženjer Veleučilišta Lavoslava Ružičke je rekao kako je neovlašteno 'zagađenje' sadržaja internetske stranice Veleučilišta trajalo oko pola sata, nakon čega je sadržaj uklonjen.

'Jutros oko 7,30 dogodio se taj incident gdje je 'Tesla Team' hakirao naše stranice, a obavijest o hakiranju su objavili i na svojoj stranici. Nekakvim 'brute-force' napadom oni su vjerojatno došli do lozinke za stranicu i stavljali neke slike koje su bile neprimjerenog sadržaja', rekao je Bilandžić.

Dekanica Bujišić naglasila je kako službena internetska stranica veleučilišta funkcionira uobičajeno.

'Naša stranica izgleda posve normalno. Znači, ništa se na njoj ne dešava', rekla je Bujišić.

Iz informatičke službe vukovarskog veleučilišta napominju kako je najvažnije da stranica normalno funkcionira i svim studentima služi svojoj svrsi, tim više jer su u tijeku ispitni rokovi pa se na stranici objavljuju termini i rezultati ispita.

'Bitno je da je stranica profunkcionirala, a kakvi će se daljnji koraci poduzimati, to ostaje na Upravi Veleučilišta', istaknuo je Bilandžić.

Iz Veleučilišta Lavoslava Ružičke kažu kako ne znaju koji je razlog napada na njihovu internetsku stranicu, niti tko se krije iza naziva Tesla Team.