STRATEŠKI INTERES

U pripremi Marshallov plan za Ukrajinu, republikanci krotki: 'Ovo je puno više od obične milostinje. S Putinom se zna - možemo platiti odmah ili kasnije'

23.05.2022 u 08:50

Bionic
Reading

Američki Kongres odobrio je u četvrtak golemi paket pomoći Ukrajini, težak čak 40 milijardi dolara. Istovremeno, administracija predsjednika Joea Bidena najavljuje da Kijev u idućim godinama može računati na potpomognuti oporavak po uzoru na Marshallov plan, ključan za brzu obnovu Europe nakon Drugog svjetskog rata

'Imamo u vidu Marshallov plan i ne govorimo samo o financiranju gorućih potreba i borbenih nastojanja, već i o podršci sposobnosti Ukrajine da bude ekonomski održiva i generira vlastitu održivu budućnost, čak i kad je pod napadom', rekao je Pete Buttigieg, američki ministar prometa i jedan od najbližih suradnika predsjednika Joea Bidena, u razgovoru za britanski Guardian.

Buttigieg je napomenuo da u Washingtonu, ali i u drugim političkim centrima na međunarodnoj razini, postoji snažna volja za suradnjom na dugoročnoj obnovi Ukrajine, uključujući osnaživanje tamošnje infrastrukture.

Manji dio netom odobrenog paketa pomoći namijenjen je vojnoj opremi i obnovi zaliha oružja za obranu Ukrajine od ruske agresije i okupacije, dok se veći dio odnosi na pokrivanje troškova funkcioniranja ukrajinskih demokratskih institucija i humanitarnu pomoć.

Izvanredne okolnosti rezultiraju i izvanrednim postupanjima, pa je tako američki Kongres odobrio paket pomoći uz gotovo jedinstvenu podršku republikanaca i demokrata. Mitch McConnell, vođa republikanaca u Senatu, poručio je da su mjere pomoći Ukrajini 'puno više od obične milostinje', prisnažujući da će o ishodu ovog rata ovisiti američka sigurnost i strateški interesi. Konzervativni senator Lindsey Graham, nekoć gorljivi pristaša bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, s kojim se u međuvremenu razišao, sažeo je misli u jednu rečenicu: 'Kada je riječ o Putinu, možemo odlučiti platiti odmah ili kasnije.'

  • +6
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Mikhail Metzel / Sputnik / Profimedia

Na istom tragu je i ministar Buttigieg, inače prvi deklarirani homoseksualac u američkoj vladi. Iako je uništavanje Ukrajine još uvijek u tijeku i ne nazire mu se kraj, pa se može činiti da je preuranjeno govoriti o obnovi, Buttigieg je o obnovi već razgovarao s ukrajinskim čelnicima, osobito s ministrom infrastrukture Oleksandrom Kubrakovom.

'Oni već razmišljaju o obnovi, kao što razmišljaju o obrani svoje domovine. To je inspirativno i zaslužuje našu snažnu i jedinstvenu podršku', kazao je Buttigieg.

Otkrio je da je glavna tema razgovora među ministrima prometa na ovotjednom sastanku Međunarodnog transportnog foruma u Leipzigu bilo izvlačenje žita i drugih proizvoda iz blokiranih i uništenih ukrajinskih luka i s tamošnjih željezničkih pruga. Kontekst je prijeteći za cijeli svijet jer su zbog ugrožene poljoprivredne proizvodnje moguće globalne nestašice hrane. 'Bez pristupa Crnom moru, to će uvijek biti veliki nedostatak. Predani smo pomoći na bilo koji način', rekao je Buttigieg.

Izrazio je divljenje svojim ukrajinskim kolegama zbog paralelnog planiranja obnove i modernizacije sovjetske infrastrukture, kao što se divi i radnicima na željeznici zbog njihovih herojskih podviga u osposobljavanju teretnog i putničkog prometa.

Buttigieg je za Guardian govorio za vrijeme boravka u Berlinu, u kojem je nevladina organizacija German Marshall Fund organizirala obilježavanje 50. godišnjice Marshallova plana, programa oporavka poslijeratne Europe. Program nazvan po tadašnjem šefu diplomacije SAD-a Georgeu Marshallu pokrenut je 1947. godine, a težio je više milijardi dolara.

Trumanova jaja

Marshallov plan, službeno Europski program obnove, znatno je pridonio gospodarskom oporavku i razvoju zemalja zapadne Europe dok ga socijalističke države pod šapom SSSR-a nisu prihvatile. Kako navodi Hrvatska enciklopedija, program je obuhvaćao pomoć u isporuci dobara - hrane, stočne hrane, umjetnih gnojiva, poljoprivrednog oruđa itd. - i zajmova kojima su financirani projekti javnih investicija. Procjenjuje se da je u okviru programa (1948.–52.) Europa dobila 13,2 milijarde dolara. 

Američka pomoć Jugoslaviji intenzivirala se nakon sukoba Tita i Staljina, tj. izbacivanja Jugoslavije iz Informbiroa 1948. godine, a predsjednik Harry Truman inicirao je slanje ekonomske i vojne pomoći nakon što je suša potpuno uništila poljoprivredu. Između ostalog, u Jugoslaviju su išli paketi s raznim potrepštinama i hranom, uključujući maslac od kikirikija, jakne šuškavce, instant kavu, najlonske čarape i jaja u prahu koja su se miješala s vodom - kolokvijalno zvana Trumanova jaja. Hrana se dijelila i učenicima za vrijeme nastave.

Američki ministar prometa podsjetio je da su neki krugovi u Washingtonu 1930-ih godina podržavali uspon diktatora poput Mussolinija, hvaleći ih zbog toga što su vlakove doveli u red, pa nije bilo kašnjenja. Zanimljivo mu je da su upravo vlakovi poslužili kao izlika za podršku fašističkim režimima, premda su priče o strogom voznom redu zapravo bile netočne. Govoreći o Ukrajini, otvoren je za pozive predsjednika Volodimra Zelenskog na obnovu na gradskoj i regionalnoj razini, prema planu koji očito dobiva na snazi, a po kojem bi gradovi i zajednice diljem svijeta pomogli sličnim zajednicama u Ukrajini.

'Razumijevanje potreba i različitih kapaciteta različitih dijelova zemlje bit će vrlo važno', rekao je Buttigieg.

Upitan treba li vjerovati legitimitetu njegove vlade u pogledu pomoći u obnovi zemlje nakon njenog kaotičnog povlačenja iz Afganistana, Buttigieg, koji je u toj zemlji služio kao časnik u rezervi američke mornarice, rekao je da su Afganistan i Ukrajina fundamentalno različita društva, vrijednosti, kulture upravljanja i ekonomije, a SAD i Ukrajinu povezuju temeljne demokratske vrijednosti.

'Ujedinjen pristup koji odražava zajedničke vrijednosti među našim partnerima i s Ukrajincima vrlo je moćan i bit će važan temelj odnosa... Ne samo u prevladavanju ovog rata, kako god to izgledalo na kraju, već u rekonstrukciji koja zaista obećava u smislu razvoja i inovacija', poručio je Buttigieg.