svinjogojci na koljenima

Nezadovoljstvo oko afričke svinjske kuge: Dali su mi pištolj, sam sam pobio svoje svinje

17.09.2023 u 19:25

Bionic
Reading

Dosad je zbog afričke svinjske kuge eutanazirano više od 15.000 svinja na malo više od 700 gospodarstava, većinom na istoku zemlje.

Uzgajivači su nezadovoljni zbog postupaka veterinarske i ostalih državnih službi.

Svinjogojac Duško Pavlik iz Andrijaševaca, kojemu je u ponedjeljak eutanazirano 18 svinja, opisao koji su bili prvi simptomi afričke svinjske kuge kod njegovih životinja.

'Prvi simptomi su bili da su svinjama počele curiti suze, počele crveniti uši, potrbušina je počela crveniti. Neke su prvo izgubile apetit, nisu htjele jesti. Zadnje noge su im počele plaviti i to je bilo to od simptoma. Druge svinje su jele, ali su imale ove simptome', rekao je Pavlik za HRT. Zarazu je svinjogojac prijavio veterinarima.

'Kad sam ih zvao, jedna svinja je bila uginula i tu je ležala tri-četiri dana, nisu dolazili. Sve se usmrdilo. Kad su došli eutanazirati svinje nisam ni bio kod kuće, oni su samo došli unutra u dvorište. Kad sam došao, pitao sam što je ovo, tko ih je spustio unutra. Oni su samo ušli i rekli: "Mi smo došli svinje eutanazirati." Došla su tri čovjeka, dva veterinara i jedan inspektor. Civilne zaštite nije bilo', ispričao je Pavlik.

'Morao sam ići po selu tražiti da mi netko dođe to povaditi. Ja sam sam svoje svinje eutanazirao jer to su bile ogromne krmače', naveo je.

Za Danas.hr je Pavlik bio još eksplicitniji. "Ja sam ušao sam, dali su mi pištolj, sam sam pobio svoje svinje. Civilna zaštita... nitko nije došao.Jedan momak mi je pomogao da izvučem svinje van. To nije bila nikakva dezinfekcija, oni jesu tu malo prošli, ali to je sve ništa".

Pavlik je komentirao video i fotografije koje su jučer obišle cijelu Hrvatsku - ispred kuće Marka Majera naslagane svinje, tik uz prometnicu prema Vinkovcima.

'Prvo, to je sramotno, drugo žalosno. Svi mi živimo od toga, patimo se ipak. Živimo na selu, Slavonija je, dio smo toga. Ovo što je bilo kod Marka, osobno ga znam i dobri smo si. Ako se to tako širi, ta zaraza, kako su to mogli ostaviti? Djeca idu u školu, ljudi prolaze, idu u trgovinu, širi se. To je stajalo tamo 4-5 sati vani. Tko je zaštitio taj kamion, bez odijela. Mislim da je to jako loša organizacija. Civilna zaštita Rokovaca i Andrijaševaca nije ništa poduzela, nije došla čovjeku pomoći, on je sam svoje svinje izvukao van jer kamion nije mogao ući unutra', rekao je Pavlik.