popularnost stranaka

Analitičari u Otvorenom: SDP već mjesecima raste, evo što građani honoriraju

20.02.2024 u 23:12

Bionic
Reading

Iz poprilično napete političke i društvene atmosfere, vrlo je lako zaključiti da su parlamentarni izbori sve bliži, a tako i zanimanje za popularnost stranaka postaje sve veće. Izv. prof. dr. sc. Damir Jugo, dekan Veleučilišta Edward Bernays u Zagrebu, komunikacijski stručnjak Krešimir Macan i prof. dr. sc. Pero Maldini, politolog sa Sveučilišta u Dubrovniku gostovali su u emisiji HTV-a Otvoreno te komentirali rezultate najnovijeg HRejtinga i popularnost političkih stranaka u Hrvatskoj.

Damir Jugo rekao je u Otvorenom kako istraživanje pokazuje da su rejtinzi stranaka uglavnom stabilni. 'Promjene u odnosu na prethodno istraživanje su unutar statističke pogreške. Ne možemo govoriti o značajnim pomacima, što nije ni realno da se dogodi u periodu od mjesec dana. Mogu se iščitati neki trendovi s obzirom kad je istraživanje provedeno. Efekt koji je ušao u ovo istraživanje je sve ono što se događalo s imenovanjem novog glavnog državnog odvjetnika', rekao je Jugo. To je zapravo bio i povod za prosvjed.

'Ako ćemo iščitavati ove rezultate, nije značajno naštetilo HDZ-u. Ono što je zanimljivo je da je od ovih stranaka ljevice koji su bili organizatori ovog prosvjeda, rejting najviše rastao SDP-u. Rekao bih da su birači honorirali njihov javni i vrlo nedvosmislen poziv da se na izbore ide zajedno. Da ta ljevica nastupi zajedno na izborima. Što nije naišlo na objeručke prihvaćanje, upravo od stranke Možemo. Vidjeli smo da oni nisu postigli taj neki kratkoročni efekt od tog prosvjeda. Evidentno je da je ovaj prosvjed poslužio zapravo da homogenizira njihovo biračko tijelo. Da li su oni dobili nove birače i nove podupiratelje iz ovog istraživanja, proizlazi da nisu, ali treba biti oprezan i pričekati da se izvuče srednjoročniji trend', rekao je.

  • +22
Prosvjed 'Dosta je!' na Markovu trgu Izvor: Pixsell / Autor: Luka stanzl/PIXSELL

Krešimir Macan smatra da ljevica mora biračima reći što nude, dodavši kako je tema korupcije bitna, ali da nije jedina i presudna. 'Istraživanje je obuhvatilo samo jedan dan što se tiče prosvjeda. Ovo što je bilo poslije prosvjeda nije obuhvaćeno. Dakle, cijela priča s Turudićem i imenovanjem, ali nije naštetilo. Ovo je sve u razini greške. SDP već mjesecima raste. Postoji jedan obrnuti trend od Možemo. Oni su bili u jednom trenutku poravnati na ljeto, i onda kad su krenuli svojim putem, SDP ima jedan dosta stabilan trend rasta. Tako ako se nastavi, oni će se približiti možda tom nekom ciljanom svom postotku i njima u stvari ne treba toliko, njima samima kao stranci ne treba toliko udruživanje', rekao je Macan.

Smatra kako su tri stranke, Most, Domovinski pokret i Možemo de facto poravnati.

'Postoji možda neki prostor na desnici, ali puno veći prostor neodlučnih je na ljevici. Oni moraju ponuditi svojim biračima - što je to alternativa. Ako bilo tko od njih bude u poziciji formirati vladu, što će oni to nuditi. Ova tema korupcije je bitna, ali nije jedina. Dakle, nije presudna i ljudi pričaju o standardu. Kad se vide sve te glavne teme, korupcija je uvijek na drugom mjestu. Ljudima je taj standard ipak prioritet i vidimo da Vlada s ovom cijelom pričom o podizanju plaća i svega, i s ovim subvencijama za plin i za struju, ipak drži taj standard. Ovo sve je nekakav šum koji mi osjećamo, mi koji pratimo politiku, ali nije nužno da se masa građana u to uključuje', rekao je.

  • +22
Plenković u obilasku zgrada u obnovi Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Pero Maldini rekao je kako nije za očekivati neke velike bombastične promjene, te da će se već sljedeći mjesec pokazati je li riječ o trendu ili statističkoj grešci. 'Ako je bilo za očekivati da će itko profitirati od toga prosvjeda, s obzirom na to da su bili glavni organizatori i da su dominirali tim prosvjedom, to su bili Možemo. Ovi podaci uvjerljivo pokazuju da nisu baš ništa profitirali. Neki lagani čak pad koji je zabilježen govori dodatno u prilog tome. Nije za očekivati da će za mjesec dana biti nešto drugačija situacija, barem ne da će profitirati na osnovu ovoga što su sada napravili, jer za mjesec dana će biti potpuno drugačija situacija. Odnosno, ovo je već na neki način bila podgrijana tema kako bi što više prostora medijskog, javno-političkog zadržali, pa i čitav ovaj prosvjed na neki način je bio u toj želji da zapravo budu što je više moguće prisutni u javnosti. Ovdje oni očigledno to nisu uspjeli', rekao je Maldini.

Dotaknuo se i SDP-a.

'Ako se može govoriti o nekom trendu, ovdje je kolateralni dobitnik SDP. Ako će se to dogoditi sljedeći mjesec da oni imaju za 1,5% više, pa recimo možda za još jedan mjesec predmnijevajući da su možda u svibnju izbori, onda bi to moglo značiti početak nekog trenda njihovog jačanja. Možda nedovoljno da bi oni sami toliko jačali i da bi mogli biti nositelj cijele te oporbene scene, ali s druge strane, da bi se takvo nešto dogodilo, potrebno je doista da oni konačno isporuče odgovarajući politički sadržaj', rekao je.

Kako sad stvari stoje, nije za očekivati neke velike bombastične promjene. 'Ako je ovih 1,5% nekakav znak, onda bi možda mogao biti znak da se dio njihovog biračkog tijela probudio i to onaj dio koji je najviše SDP-ov, jer se kod njih najviše birača osulo, zapravo pokazuje da su još uvijek to oni koji su razočarani ovakvim SDP-om kakav je, ali da još uvijek postoji mogućnost da se izvedu na birališta i da glasuju za SDP, kao što su vjerojatno nekada', rekao je.