'DŽABE SMO KREČILI'

Raspad Vijeća HRT-a

28.03.2012 u 13:10

Bionic
Reading

Programsko Vijeće (PV) HRT-a prihvatilo je na današnjoj sjednici izvješća glavnih urednika HTV-a Brune Kovačevića, Hrvatskog radija Duška Radića i Glazbene proizvodnje Sande Vojković Smiljanić za 2011. godinu

U atmosferi 'mise zadušnice' u kojoj se više puta moglo čuti 'posljednja sjednica' ili 'sjednica u ovom sazivu Vijeća', PV je prihvatio izvješća glavnih urednika, a predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac najavio će se sutra donijeti odluka o raspisivanju natječaja za urednike u programu koji će trajati osam dana.

Kao i mnogo puta u ovom sazivu PV, koji već dugi niz mjeseci radi u potpuno krnjem sastavu (šest od jedanaest članova), jer saborski Odbor za medije ne raspisuje natječaj za nove članove, baš kao što i ne otvara pristigle koverte za upražnjeno mjesto u Nadzornom odboru , očito čekajući izmjene Zakona o HRT-u u koji će omogućiti čišćenje u rukovodećim strukturama, sjednica je prošla u povišenim tonovima i raspravi s predsjednicom NO-a Silvijom Luks za koju su Uprava i prestali članovi NO-a još prije nekoliko mjeseci zatražili da ju se smjeni o čemu se Sabor nije očitovao.

Tko treba otići, tko treba dati ostavku, tko treba podnijeti ostavku, jesu li mandati, vijećnicima koji su podnijeli ostavke proteklih mjeseci, prestali samim činom ili tek nakon što ih Sabor i formalno razriješi, bila su pitanja kojima se Vijeće bavilo i, kao mnogo puta dosad, odgovora nije bilo.

Da je kraj saziva PV-a blizu, svjedoči i izjava vijećnika Petra Lovrića koji je kazao: 'Džabe smo krečili!'

'Svjedok sam toga da je Vijeće radilo zakonito i moralno, no saborski odbor ne ispunja svoju zakonsku obvezu. Uz ogroman trud, napor i na zakonit i demokratski način, izabrali smo Upravu i glavne urednike. No javnosti se pokušava dati slika kaosa na HRT-u', kazao je Josip Čerina koji je pokušao doznati je li točno da Popovac radi bez potpisanog ugovora o radu, ali do točke razno pod kuju se to terebvalo ugurati nije se ni stiglo jer je Lovrić morao na sastanak pa ni kvoruma više nije bilo...