bez ostavke kuščevića

Štromar: Pričao sam s premijerom, dogovorili smo se da ćemo se dogovoriti

03.07.2019 u 09:49

Bionic
Reading

Rano jutros, prije sastanka užeg kabineta Vlade, u Banskim je dvorima održan sastanak ministra uprave Lovre Kuščevića, premijera Andreja Plenkovića, glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića i predsjednika HDZ-ovog saborskog kluba Branka Bačića

Potvrdu te informacije za N1 je dao izvor iz Vlade. Ministar Kuščević, koji je već tjednima u središtu nekretninske afere, u Banske dvore ušao je na stražnja vrata, no izašao na prednja i dao izjavu medijima.

Kuščević nije ostavio dojam da misli podnijeti ostavku. 'Ovo je bio normalan radni sastanak. Naravno da smo se dotaknuli zahtjeva oporbe za mojom smjenom. Činjenica je da je moja imovinska kartica transparentna. Nema nikakve sumnje. Vidjet ćemo kako će izgledati zahtjev SDP-a. To će biti niz prepiski, lažnih optužbi koje smo vidjeli u medijima', kazao je Kuščević.

Dodao je kako 'stranke koje imaju 2,5 posto nisu te koje će kreirati sastav Vlade', aludirajući na HNS, koji inzistira na njegovoj smjeni.

HNS: Ostajemo pri tome da Kuščević mora otići

Iako ih je Kuščević indirektno prozvao, u HNS-u zasad nisu htjeli opširnije komentirati tu njegovu izjavu. Za tportal iz HNS-a poručuju da ostaju pri tome da Lovro Kuščević mora otići te i dalje očekuju sastanak s premijerom Plenkovićem.

Međutim, poruku je imala HNS-ova Božica Makar u svom slobodnom govoru u Saboru. 'Mi u HNS-u smatramo kako je upravo politička i moralna odgovornost prioritet u obavljanju javne dužnosti. Očekujemo stoga da odluke koje se donose budu rezultat zdravog razuma i političke mudrosti. I ne to zbog nas, zbog političara već zbog građana koji od nas to traže i očekuju, građana koji su upravo zbog relativiziranja političke i moralne odgovornosti, izgubili vjeru u politički sustav i sve ono dobro čime kvalitetna politika rezultira. Hrvatska može i mora bolje a za to smo odgovorni svi mi. Reformski procesi moraju ići brže i hrvatski građani moraju znati što mogu očekivati od Vlade', poručila je Makar.

U popodnevnim satima u Banskim dvorima su se sastali premijer Plenković i potpredsjednik vlade Predrag Štromar. 'Danas sam razgovarao s premijerom i na temelju onog zaključka koji smo donijeli na predsjedništvu stranke idući tjedan imat ćemo sastanak i o svemu tome razgovarati', kazao je Štromar novinarima ispred Vlade. (M.Šu.)

Premijer Plenković odlagao je odluku o njegovoj sudbini nekoliko dana dok je bio u Bruxellesu, u kojem su se birali novi čelnici europskih tijela.

U isto vrijeme njegovu smjenu traže HDZ-ovi koalicijski partneri, a oporba je u Saboru pokrenula proceduru za njegov opoziv.

Istodobno se špekulira da će Kuščević danas podnijeti ostavku.

  • +4
Kuća ministra Kuščevića Izvor: Screenshot / Autor: Katastar.hr

Plenkoviću je ovo bila jedina prilika da sjedne za stol s posrnulim ministrom s obzirom na to da će u četvrtak i petak biti u Poljskoj.

Ministar financija Zdravko Marić prije početka sjednice užeg kabineta Vlade odgovarao je na novinarska pitanja. O ostavci ministra uprave Lovre Kuščevića rekao je: 'Kao timski igrač o svojim kolegama uvijek ću govoriti na pozitivan način.'

Razvoj događaja pratite na tportalu.