NOVA NADA

Rak se uspješno liječi - GM herpesom!

02.08.2010 u 15:27

Bionic
Reading

Britanski liječnici uspjeli su izliječiti tumore na mozgu i vratu genetski modificiranim virusima herpesa koji ubijaju stanice raka, javljaju danas otočki mediji

U studiji koju je provela bolnica Royal Marsden u Londonu 17 je pacijenata, uz uobičajenu kemoterapiju i radioterapiju, liječeno GM virusom. Većina ih je ozdravila.

U terapiji se virus ubacuje u stanice raka i ubija ih iznutra. Za kraj godine planiran je nastavak istraživanja.

Od raka glave i vrata, koji uključujuju rak usta, jezika i grla, u Europi svake godine oboli oko 143.000 ljudi, a umre oko 68.000.

Voditelj studije, dr. Kevin Harrington, koji radi na Institutu za istraživanje raka u Londonu, kaže da su sadašnje metode liječenja djelotvornije kod ljudi kojima je rak rano dijagnosticiran.

Virus herpesa, koji se također testira na pacijentima s rakom kože, genetski se modificira kako bi rastao u stanicama tumora, a da ne zarazi zdrave. Kada stigne u malignu stanicu, virus ima trostruki učinak – množi se ubijajući stanice tumora, stvara protein koji jača imunološki sustav te viralni protein koji služi kao sredstvo navigacije stanicama obrambenog sustava.

Kod 93 posto od 17 pacijenata kojima je ubrizgan virus herpesa, nakon kirurškog uklanjanja tumora, više nije bilo tragova raka. Nakon više od dvije godine kod 82 posto pacijenata bolest se nije vratila. Samo dva od 13 pacijenata kojima je davan tretman virusom ponovno su oboljela, stoji u izvješću časopisa Clinical Cancer Research.

Stručnjaci tvrde da virus ne dovodi u opasnost zdravlje pacijenta, a vjeruju da će se tehnika u budućnosti moći koristiti i u borbi protiv ostalih tipova raka.

'Od 35 do 55 posto pacijenata koji primaju standardnu kemoterapiju i radioterapiju obično doživi remisiju bolesti u prve dvije godine, tako da su rezultati ovog istraživanja veoma povoljni', rekao je dr. Harrington.

On trenutno planira ispitivanje u kojem će usporediti viralno liječenje sa standardnim na ljudima kojima je tek dijagnosticiran rak glave i vrata.